Social 16 Iulie 2013 11:08
Cazul lui Mihai Moceanu, elevul cu sindrom Down care a reusit sa promoveze BAC-ul cu aproape sapte, a intrat in atentia Inspectoratului Scolar din Cluj, scrie realitatea.net.

Inspectorii scolari au demarat o ancheta pentru a verifica daca baiatul a fost discriminat de conducerea liceului Greco-Catolic "Inochentie Micu". Mihai a fost nevoit sa paraseasca scoala in urma unui sondaj in randul colegilor.

Datorita faptului ca baiatul a vrut sa urmeze calea preotiei, mama sa, Mariana Moceanu, l-a inscris la liceul Greco-Catolic.

“Noi fiind greco-catolici si Mihai avand asa o inclinare spre religie am spus ca acolo vad calea cea mai buna, la Liceul teologic la greco-catolici. m depus cererea in februarie si, cu trei zile inainte de a se incheia inscrierile, foarte greu mi-a aprobat. (...) El isi doreste sa fie preot, spunea in clasa ca vrea sa fie preot si ii deranja. Asta? Afara cu el din scoala! Asta sa fie popa? Dar nu avem voie sa avem vise? Am avut acolo probleme foarte mari. Cea mai grea perioada a fost perioada greco. Nu mi-am putut imagina”, spune femeia despre cei doi ani petrecuti la Liceul Greco-Catolic Inochentie Micu.

Zeci de plangeri contra scolilor care au refuzat elevi cu dizabilitati

Timp de doi ani, Mihai a fost elevul Liceului Greco Catolic, iar la finalul clasei a 10-a, colegii au votat ca nu il mai vor printre ei, iar directorul i-a transmis mamei sale sa il transfere la un alt liceu.

"A spus ca s-a facut un test in clasa, s-au intrebat copiii, daca vor sa mai fie colegi cu Mihai si, din 21, 14 au spus ca nu. Unde s-a mai pomenit asa ceva ca niste copiii sa ia astfel de decizii. I-am spus: Domnule director, stiti care e greseala noastra? Ca existam si am indraznit sa va deranjam”, si-a adus aminte mama lui Mihai.

Parinti: Sistemul educatiei nu face nimic pentru copiii cu dizabilitati

Dupa aceste incidente, Mihai Moceanu a fost inscris la liceul adventist Marantha.

Intr-un interviu pentru un Ziarul de Cluj directorul fostului liceu al lui Mihai, Petrica Daniel Tintelican, a declarat ca tanarul nu a luat Bacul pe merit, ci a fost favorizat de comisie.

Citeste si:
Irina Rimes se pregătea pentru o altă carieră. Cum a ajuns să facă...
Irina Rimes se pregătea...

“Eu cred, adica, mi se pare extrem de suspecta nota de la BAC. Eu va arat note si comportamentul altor elevi din scoala de la noi care nu erau genii, dar si-au picat bac-ul. Il cunoasteti pe Mihai Moceanu? Pe mama lui Moceanu o stiti? Stiti cu ce se ocupa? A fost inginer chimist. Asta nu va zice nimic? Nu vreau sa arunc suspiciuni, insa, va spun… Mihai are o memorie grozava, dar in afara de memorie, nimic. Ce nota a luat la romana? 5? La istorie? 6? 8 la Geografie? Sa fim seriosi, as vrea sa vad eseul pe care l-a facut Mihai la romana In doi ani cat a stat la noi, profesoara de romana l-a trecut la limita. Chit ca maica-sa e credincioasa. Ca sa inchei discutia, eu raman la parerea ca Mihai si-a luat bacalaureatul in niste conditii exceptionale si ca, daca intra in turma cu toti ceilalti… nu-l trecea”, a declarat directorul ironic.

Citeste si:
21 martie - Ziua Mondială a sindromului Down
21 martie - Ziua Mondială a...

Valentin Cuibus, inspectorul scolar general al judetul Cluj, spune ca s-a inceput o ancheta prin care vrea sa verifice ce s-a intamplat in anul scolar 2012-2011, cand Mihai Mocean, tanarul cu sindrom Down, a fost nevoit sa plece din Liceul „Inochentiu Micu“ dupa ce colegii lui au completat un chestionar in care au afirmat ca ei nu vor sa fie in aceeasi clasa cu Mihai.

„Analizam un fapt petrecut in anul scolar 2010-2011, deci e tarziu. Va fi un semnal de alarma si nu stiu daca se va pune problema unor masuri, dar vom vedea dupa ce se va termina inspectia. Nu inteleg rostul acelui chestionar. Nu este in regula ca un elev sa se pronunte intr-un chestionar in legatura cu soarta altui elev“,
spune Valentin Cuibus, citat de adevarul.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.