Incidenta bolilor neurologice este in Romania de aproape patru ori mai mare decat in alte tari ale Uniunii Europene, cea mai frecventa fiind accidentul vascular cerebral, insa aceste suferinte ar putea fi prevenite prin miscare, alimentatie naturala, citit si prietenii de calitate.

"Nivelul provocarilor pe care sistemul nervos trebuie sa le suporte este intr-o continua crestere. O demonstreaza cifrele oficiale care arata ca un european din trei are probleme sau sufera de afectiuni neurologice si psihiatrice, de la insomnie pana la dementa. Si in Romania, incidenta bolilor neurologice este foarte mare, pe primul loc situandu-se accidentul vascular cerebral (AVC). Urmatoarele locuri-in domeniul neuroregenerarii-sunt ocupate de boala Alzheimer, dar si de boala Parkinson", a declarat doctorul Dafin Muresanu, presedinte al Societatii de Neurologie din Romania (SNR) si al Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplesticitatii (SSNN), in conferinta de presa organizata cu ocazia cadrul celui de-al doilea Congres European de Neuroreabilitare, care a avut loc la Bucuresti, in perioada 26 - 28 iunie.

El a mai spus ca, pentru a ne proteja creierul, trebuie, in primul rand, sa ne reoganizam viata, sa facem zilnic miscare, sa mancam sanatos, sa citim si sa folosim cat mai putin telefonul mobil si computerul.

"Ca sa ne protejam sistemul nervos ar trebui sa incercam sa traim cat mai echilibrat si normal. Sa avem o viata organizata sa ne putem odihni suficient timp, sa lucram de-o maniera lipsita de asalturi, sa mancam mai multe lucruri care au de-a face cu natura si mai putin cu industria chimica, sa folosim cu masura toate tehnologiile, si anume telefonul mobil, computerul, sa incercam sa citim in loc sa privim la TV", a spus medicul.

Foarte importanta este fericirea pe care ne-o cream, a mai aratat Dafin Muresan.

"Dezvoltarea unui sistem de relatii interumane care sa permita obtinerea unei stari de fericire si satisfactie, nu o viata in solitudine. Poti fi in solitudine si cu foarte multi oameni in jur. Poti fi in solitudine si cu propria ta familie si sa comunici prin e-mail, desi esti in camera alaturata. Este cel mai rau exemplu de urmat in ceea ce priveste modul in care traim viata. Noi suntem responsabili pentru modul in care am ajuns sa ne traim viata astazi si repercursiunile acestuia asupra creierului", a mai spus Muresanu.

Citeste si:
Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România...
Patronatul Producătorilor...

Potrivit medicului, tot mai multi cercetatori trag semnale de alarma cu privire la alimentatie, nivelul si diversitatea radiatiilor la care oamenii sunt expusi, ambele in crestere, anumite elemente specifice legate de poluare, utilizarea drogurilor, abuzul de medicamente, suprautilizarea computerului, si in general a imaginii in dauna cuvantului, cu efecte negative asupra remodelarii circuitelor cerebrale, cresterea continua a stresului si deteriorarea si simplificarea relatiilor interumane, scrie MEDIAFAX.

"Romania se afla printre tarile cu cel mai mare risc de accidente vasculare. In plus, imbatranirea populatiei aduce cu sine un risc crescut pentru tulburarile cognitive, ce au drept consecinta finala, dementa. Pentru toate acestea si multe altele cercetarea incearca sa vina cu solutii practice", a continuat Muresanu.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Intrebat ce pot face oamenii pentru a-si pastra cat mai mult capacitatea functionala a creierului, profesorul Muresanu a spus ca nu exista o solutie-miracol si nici medicamentul-minune, dar trebuie puse "bariere de protectie".

"In primul rand, sa priveasca organismul ca un tot, somatic si spiritual, sa nu se indeparteze de natura, sa se alimenteze echilibrat, sa comunice intre ei nemijlocit, cat mai mult si pozitiv, sa mentina o activitate cognitiva rezonabila timp cat mai indelungat (in special cititul) sa isi controleze cu ajutorul medicului factorii major de risc vascular si degenerativ, sa desfasoare activitate fizica moderata, dar constanta. Sa-si puna bariere de protectie in fata raului", a punctat presedintele SNR.

Starea psihologica generala si starea de tensiune in care oamenii traiesc si stresul de zi cu zi sunt factori de risc pentru toate bolile, si in special pentru cele neurologice.

Citeste si:
Neurolog: Caldura duce la deteriorarea metabolismului cerebral
Neurolog: Caldura duce la...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.