Sfintii Apostoli Petru si Pavel, cei mai importanti ucenici care au propovaduit Evanghelia, sunt sarabtoriti in fiecare an pe 29 iunie.

Apostolul Petru a fost pescar in Betasaida. Inainte sa-l cunoasca pe Iisus, purta numele de Simon. Avea un frate, pe Andrei „cel intai chemat” la slujirea credintei. Petru se lepada de trei ori de Iisus, dar prin cainta isi ispaseste greseala si recapata, dupa Invierea Mantuitorului, vrednicia de a fi Apostol. In aceasta calitate propovaduieste Evanghelia, ajungand pana la Roma si intarind in credinta pe primii crestini. Scrie cele doua Epistole care ii poarta numele in Noul Testament. In anul 67, sub Imparatul Nero, este rastignit cu capul in jos si moare ca un mucenic.

Apostolul Pavel a fost un om invatat, rabin. Se numea Saul si ii prigonea pe cei care marturiseau credinta in Iisus. In drum spre cetatea Damascului, are o vedenie in urma careia se converteste , devenind un zelos propovaduitor al credintei in Hristos. Face drumuri lungi si obositoare, este intemnitat si batut. Din Epistolele sale s-au pastrat paisprezece. Moare si el ca mucenic: i se taie capul cu sabia in ziua rastignirii lui Petru.

Exista diferite traditii si obiceiuri populare legate de sarbatorirea celor doi Sfinti.

Se spune ca acestia stau in Luna, unul in dreapta si unul in stanga. Petru tine cheile Imparatiei Domnului, fiind considerat mana dreapta a lui Dumnezeu. El patroneaza grindina, lucrarile agrare, piatra si plugurile. Credinciosii se roaga la San-Petru cand au nevoie de ploaie sau de oprirea potoapelor, el avand grija de ploaie si de cladura.

In mediul rural, sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel se tine timp de trei zile pentru ca agricultorii sa fie protejati impotriva potoapelor si pentru ca recoltele sa fie bogate. Cunoscuta sub numele de San-Petru de Vara, sarbatoarea vesteste inceperea secerisului si este insotita de un ritual in care oamenii sacrifica un pui pentru a avea noroc in casa si bogatie. Din ziua acestei sarbatori se pot bate merele, prunele si alte fructe. Daca aceasta activitate este facuta inaintea Mosilor de Vara grindina se va abate si va distruge fructele. In cazul in care se alege o zi care va fi impanzita de tunete si fulgere, alunele, nucile si merele vor fi seci si viermanoase, potrivit crestinortodox.ro.

Ziua de dinaintea sarbatorii este dedicata spiritelor cerului care pana in aceasta zi umbla libere prin lume si ii pedepsesc pe cei care dorm pe afara si care isi gasesc culcusul in locuri in care nu le este permis
. Un mod de protectie impotriva acestor duhuri sunt usturoiul si pelinul. Sarbatoarea aduce licuricii, care potrivit legendelor, sunt niste scantei ce ajung pe pamant dupa ce Sfantul Petru da cu biciul in Rai. Licuricii au rolul de a proteja oamenii rataciti in padure. In ziua Sfintii Apostoli Petru si Pavel cucii si privighetorile nu mai canta iar cucii se transforma in soimi in aceasta zi, ei revenind la forma lor originala in ziua Bunei Vestiri.

Citeste si:
Smiley și Gina Pistol se căsătoresc astăzi. Artistul, despre nașii...
Smiley și Gina Pistol se...

In ziua de Sfintii Apostoli Petru si Pavel, oamenii merg la biserica si dau pomene in onoarea rudelor decedate. La biserica sunt duse la slujba coliva, mere, zarzare si alte fructe si legume proaspete pentru a fi sfintite, iar cei care au miere pot duce la biserica faguri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.