Pedofilii si violatorii recidivisti vor fi supusi castrarii chimice pe perioada detentiei, procedeu ce echivaleaza cu un tratament hormonal reversibil, potrivit unui proiect legislativ la care lucreaza trei senatori - Ciprian Rogojan, initiator, si Marian Vasiliev si Gabriela Firea, co-initiatori.

Cei trei senatori au organizat, miercuri, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu tema "Este castrarea chimica o solutie pentru combaterea pedofiliei?", la care au participat medici psihiatri, politisti, medici urologi, precum si reprezentati ai BOR.

Senatorul PDL Ciprian Rogojan (cunoscut in lumea muzicala drept "Cici", de la formatia Sistem) a precizat ca lucreaza, impreuna cu Marian Vasiliev (PP-DD) si Gabriela Firea (PSD) la o lege noua, care sa inaspreasca pedepsele aplicate in acest moment pedofililor si sa instituie posibilitatea ca pedofilii condamnati sa fie supusi castrarii chimice pe perioada detentiei, in schimbul diminuarii pedepsei.

"Castrarea nu e un procedeu, e un tratament care se face in decurs de 3 ani. In timpul in care se face acest tratament se poate face si tratamentul psihiatric si psihologic. Noi am luat mai multe legi care exista in Rusia, Modova, Germania, Franta, Danemarca, unde recidiva a fost 83% si s-a redus pana 2,3% dupa implementarea acestei legi care se numeste castrarea chimica", a spus Ciprian Rogojan, potrivit MEDIAFAX.

El a precizat ca ideea proiectului legislativ pleaca de la introducerea posibilitatiile legale ca un pedofil condamnat sa poata alege sa faca acest tratament hormonal reversibil, numit castrare chimica, iar perioada de detentie sa i se reduca.

"Un pedofil condamnat poate alege varianta sa i se reduca pedeapsa - asta e prima ideea la care lucram, sa i se reduca pedeapsa atat timp cat accepta sa i se faca acest tratament care este reversibil. Doresc foarte mult sa nu fiu luat in deradere de opinia publica, de oameni, pemtru ca in ultimile 4 luni in judetul Prahova au fost 17 cazuri de pedofilie", a spus Rogojan.

El a spus ca, potrivit proiectului legislativ la care lucreaza, castrarea chimica nu poate fi aplicata unui pedofil condamnat care nu isi da acceptul.

"Pedofilul condamnat poate fi de acord si sa i se reduca din pedeapsa si sa fie monitorizat. Nu se poate face castrarea daca nu e de acord cu ea. Nu vrem sa constrangem pe nimeni, dar mai bine ar dori tratament de 3 ani si sa fie monitorizat decat sa faca 15 sau 30 de ani de inchisoare", a spus Rogojan.

Citeste si:
Vasile Blaga îi dă replica lui Băsescu: ”PDL nu poate fi reînviat...
Vasile Blaga îi dă replica...

La randul sau, senatorul Marian Vasiliev a precizat ca intentia proiectului legislativ nu e neaparat de a-i pedepsi pe pedofili, ci de a-i descuraja pe cei care ar avea o tentatie in acest sens.

Vasiliev a insistat asupra caracterului reversibil al masurii, precizand ca, in momentul in care tratamentul inceteaza, persoana in cauza revine la stadiul biologic anterior aplicarii tratamentului.

"Nu este o masura pe viata si cred ca o vom extinde si pe violatorii recidivisti. Polonia are o astfel de lege ca masura punitiva. Insist asupra faptului ca nu e castrare, e un tratament hormonal, obligatoriu pentru pedofili si violatori recidivisti. Pedofilul sau violatorul recidivist executa pedeapsa diminuata pentru acceptarea tratamentului chimic si beneficiaza de consiliere psihologica. Astfel el poate fi trasformat in om normal, cu inclinatii normale", a spus Vasiliev.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

In cadrul dezbaterii a luat cuvantul si presedintele Comisiei de Bioetica din cadrul Patriarhiei Romane, preot profesor Vasile Raduca, acesta precizand ca nu exista in invatatura Bisericii o piedica pentru o astfel de initiativa.

Raduca a mai spus ca Biserica nu considera ca aplicarea castrarii chimice, care este reversibila, ar fi un atentat la drepturile omului, ci un tratament care merita administrat. El le-a cerut initiatorilor ca in proiectul lor de lege sa se refere si la violatorii recidivisti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.