Guvernul va decreta ziua de miercuri, 26 iunie, drept zi de doliu national pentru victimele accidentului din Muntenegru, a anuntat premierul Voctor Ponta.

Hotararea privind declararea zilei de doliu national va fi aprobata marti, in sedinta speciala a Guvernului, relateaza MEDIAFAX.

"Maine dimineata vom avea o noua sedinta, de data aceasta formala a Cabinetului, si, daca sunt indeplinite toate conditiile legale, vom propune ca miercuri sa fie declarata zi de doliu national", a spus Ponta.

Premierul a declarat ca identificarea victimelor accidentului rutier de la Podgorica este intarziata din cauza faptului ca acestea nu aveau acte asupra lor, el aratand ca procesul de identificare ar putea continua la Bucuresti.

"Am discutat si in urma cu cateva minute si cu domnul ministru Colatean, si cu domnul ministru Arafat. Problema principala care intarzie identificarea e data de o situatie pana la urma de inteles: victimele nu aveau la momentul transportarii la spital documente asupra lor. Documentele se afla in epava autobuzului, care probabil in acest moment se fac eforturi pentru a fi recuperata din aceasta prapastie impreuna cu toti reprezentantii statului roman, pentru ca s-au deplasat acolo si reprezentanti nostri consulari si ai politiei. Se fac toate eforturile pentru a se identifica cu certitudine, suta la suta, atat persoanele decedate, cat si cele ranite", a spus Ponta.

El a aratat ca, in masura in care nu se vor putea face toate identificarile la Podgorica, s-ar putea sa continue la Bucuresti procesul de identificare pentru a avea certitudinea "suta la suta" asupra identitatii persoanelor decedate. Totodata, Ponta a spus ca informatiile confirmate privind identitatea persoanelor decedate sau ranite vor fi transmise de autoritati in momentul in care identitatea acestora va fi certa.

"Maine (miercuri - n.r.), in momentul in care avionul care ii transporta pe decedati va decola de la Podgorita, vom anunta familiile si vom incerca sa organizam toate procedurile de transport catre locuintele familiilor", a spus Ponta.

El a confirmat oficial faptul ca exista 18 persoane decedate, precizand ca 22 de persoane sunt ranite in diverse stadii, iar 7 persoane se afla la Terapie intensiva, cu precautia referitoare la situatia finala.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

O fosta profesoara de matematica din Curtea de Arges, care era ghidul circuitului turistic in Muntenegru si Croatia, si sotul acesteia, precum si un fost consilier liberal din municipiu, Nicolae Dervis, proprietar al unei brutarii, si sotia lui au murit in accidentul de autocar, potrivit rudelor.

Primarul din Pitesti, Tudor Pendiuc, a declarat, luni, ca 17 dintre victimele accidentului de autocar din Muntenegru sunt din judetul Arges, fiind vorba despre 11 din Curtea de Arges si sase din Pitesti.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat a declarat, luni, ca persoanele ranite in accidentul din Muntenegru care vor fi aduse in tara vor fi supravegheate de peste 25 de medici si asistente, aeronavele fiind asteptate la Podgorica in jurul orei 9.00.

Secretarul de stat a mai spus ca cele doua avioane apartin Fortelor Aeriene Romane, fiind vorba de un avion mare Hercules, si unul mai mic, Sparatan, ambele echipate cu aparatura medicala, inclusiv cu aparatura specifica pentru terapie intensiva.

Citeste si:
Ce trebuie să știi atunci când începi o activitate de ridesharing
Ce trebuie să știi atunci...

"Vor fi peste 25 de medici si asistente in cele doua avioane, pentru a avea grija de pacienti in timpul transferului. Cele doua avioane asteptam sa ajunga in jurul orei 9.00. Odatap ajunse, echipele medicale vor fi aduse la spital cu tot cu echipamente. Vom pregati pacientii si apoi ii vom duce la avioane si la Bucuresti. In Bucuresti, patru spitale de urgenta sunt pregatite sa-i primeasca", a zis Arafat.

Luni seara, la Baza 90 din Otopeni, au fost prezentate presei, de catre ministrul Mircea Dusa, cele doua avioane militare - Hercule si Spartan - cu care vor fi transportate persoanele ranite in accidentul de duminica din Muntenegru.

Spartan, o aeronava mai mic, va fi dotata cu 12 targi si aparatura pentru terapie intensiva, in timp ce in Hercule vor putea fi transportati 18 pacienti. Marti, de la ora 5.00, SMURD va aduce toate echipamntele si materialele sanitare necesare ranitilor, dupa care plecarea se va face, de la Baza 90, in jurul orei 8.00.

Citeste si:
Explozii uriașe la o stația GPL din Crevedia. O persoană a decedat
Explozii uriașe la o stația...

Avioanele se vor intoarce la Baza 90, de unde ranitii vor fi preluati de echipaje SMURD si transportati la spitale in Capitala.

Dusa a mai spus ca aceasta este cea mai mare actiune de acest fel pe care o organizeaza Ministerul Apararii Nationale (MApN) si a transmis condoleante famillilor victimelor din accidentul de la Muntenegru.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.