Nivelul deplasarii fortate a atins, la sfarsitul lui 2012, nivelul record al ultimilor 18 ani, fiind inregistrati 45,2 milioane de refugiati, solicitanti de azil sau persoane obligate sa se refugieze in propriile tari, dintre care 1.262 in Romania.

Raportul publicat miercuri de UNHCR, Agentia Natiunilor Unite pentru Refugiati, arata ca, in prezent, exista cel mai mare numar de refugiati sau alte persoane deplasate intern din 1994, criza din Siria afirmandu-se ca un nou factor esential in deplasarea persoanelor la nivel global.

Raportul anual, intitulat Tendinte Globale, analizeaza fenomenul deplasarii in 2012, pornind de la date furnizate de guvernele nationale si ONG-urile partenere, precum si de la datele proprii.

Documentul arata ca, la finalul anului trecut, peste 45,2 milioane de oameni se aflau in situatii de deplasare, fata de 42,5 milioane la finalul anului 2011, cifrele incluzand si 15,4 milioane de refugiati, 937.000 de solicitanti de azil si 28,8 milioane de persoane fortate sa se refugieze in interiorul granitelor propriilor tari.

"Cu un numar de 1.262 refugiati inregistrati la sfarsitul anului 2012, Romania se afla pe locul cinci din cele sapte tari central-europene ce constituie Reprezentanta Regionala cu sediul la Budapesta. Polonia a inregistrat cel mai mare numar de refugiati la finalul lui 2012, in timp ce Slovenia a gazduit cel mai mic numar de refugiati. Polonia a avut 15.911 refugiati, Ungaria 4.054, Bugaria 2.288 si Republica Ceha 2.805 refugiati. Slovacia si Slovenia au inregistrat cel mai mic numar cu 662 si respectiv 176 refugiati. Aceste cifre reprezinta numarul de persoane care au primit statut de refugiat in ultimele doua decenii si care se mai aflau in tarile respective la finalul anului 2012", scrie MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, razboiul ramane principala cauza a acestui fenomen, 55 la suta din numarul total de refugiati provenind din doar cinci tari afectate de razboi: Afganistan, Somalia, Irak, Siria si Sudan.

Raportul analizeaza si noile situatii de deplasare fortata din Mali spre Republica Democratica Congo, precum si in Sudan, avand ca destinatii Sudanul de Sud si Etiopia.

"Avem de-a face cu niste cifre alarmante. Ele reflecta atat o suferinta individuala la scara uriasa, precum si dificultatile cu care se confrunta comunitatea internationala in prevenirea conflictelor si promovarea de solutii prompte pentru persoanele afectate", spune António Guterres, Inaltul Comisar al Natiunilor Unite pentru Refugiati si conducatorul UNHCR.

Raportul evidentiaza tendinte ingrijoratoare in numeroase aspecte, unul dintre acestea fiind ritmul in care anumite persoane sunt fortate in prezent spre situatii de deplasare.

Citeste si:
România a produs un număr record de mașini în 2022: peste 509.000...
România a produs un număr...

Astfel, in decursul anului trecut, randurile persoanelor deplasate fortat au fost ingrosate de aproximativ 7,6 milioane de noi cazuri, dintre care 1,1 milioane ca refugiati si 6,5 milioane de persoane deplasate intern, ceea ce inseamna ca o persoana a devenit refugiat sau a fost deplasata intern la fiecare 4,1 secunde.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.