ONG-ul pentru apararea drepturilor omului Amnesty International a indemnat marti Guvernul roman sa "actioneze de urgenta" pentru a pune capat evacuarii fortate a romilor din locuinte.

"Lacunele legii permit autoritatilor locale, sub pretextul «renovarii si amenajarii centrelor urbane», sa alunge comunitati intregi de romi stabilite de mult timp si sa le mute in locuinte improprii, izolate de restul populatiei", denunta ONG-ul intr-un raport, evocand cazuri de transfer in trei orase, si anume Cluj-Napoca (nord-vest), Baia Mare (nord) si Piatra Neamt (nord-est).

"Guvernul roman trebuie sa actioneze de urgenta pentru a pune capat acestor incalcari ale dreptului la o locuinta convenabila (...) si sa inceteze evacuarile fortate", continua ONG-ul.

Romania inregistreaza cea mai numeroasa minoritate roma din Europa, si anume 619.000 de persoane, potrivit recensamantului din 2011, aproximativ doua milioane, potrivit ONG-urilor.

Tinuti in sclavie pana la sfarsitul secolului XIX, romii din Romania sunt in continuare supusi discriminarilor si traiesc cel mai adesea in saracie, chiar daca progrese au fost inregistrate in integrarea lor in acesti ultimi ani, sublinia un raport recent al ONG-ului pentru apararea drepturilor romilor, Impreuna, scrie MEDIAFAX.

Amnesty International s-a concentrat asupra problemei locuintei, tratand trei cazuri care au creat polemica in acesti ultimi ani. Astfel, ONG-ul denunta evacuarea, in 2010, a sute de romi de pe o strada din Cluj-Napoca catre o zona industriala periferica, foarte apropiata de un imens depozit de deseuri, in locuinte "prea mici" si "fara instalatii sanitare".

ONG-ul critica, de asemenea, cazul de la Baia Mare din nordul tarii. In 2012, primarul Catalin Chereches a vrut sa mute pe locul unui fost combinat chimic o mie de romi din cartierul improvizat Craica.

Consiliul Europei si numeroase ONG-uri au denuntat aceasta operatiune. Numerosi locuitori s-au opus acestui transfer, a constatat o jurnalista a AFP in timp ce excavatoare distrugeau o parte din casele improvizate din Craica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.