Presedintele Traian Basescu a declarat ca politicienii trebuie sa aiba mare grija cu reforma regionalizarii in privinta infiintarii parlamentelor regionale si a autonomiei presedintilor de regiuni, ce tin de statul federal si incalca prevederea constitutionala privind caracterul unitar al statului.

"Eu, aici, vin cu o precizare, care poate va surprinde. In primul rand, trebuie avuta mare grija cu aceste regiuni. Si sa plecam de la definitia statului roman: stat unitar! Daca ei se gandesc ca vor face parlamente regionale, presedinti regionali cu o autonomie larga, statul se transforma in stat federal. Deci, mare grija, domnilor politicieni, la ce faceti cu regionalizarea, ca Romania este stat unitar", a afirmat Basescu, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, citat de MEDIAFAX.

De asemenea, presedintele a criticat din nou actualul proiect de regionalizare aflat in dezbatere, aratand ca nu va duce la o simplificare a statului, spre deosebire de proiectul conceput de Guvernul Boc in 2011, pe care l-a sustinut si el.

"Parerea mea este ca noi vedem regionalizarea exact in sens invers a ceea ce spuneam mai inainte legat de simplificarea statului. Regionalizarea, asa cum este dezbatuta, nu va face decat sa mai introduca un etaj intermediar intre guvern si administratiile locale, si anume, etajul regional. Or, in viziunea mea, regionalizarea trebuia sa simplifice statul si costurile de functionare a statului. Deci, administratia la nivel judetean trebuia sa dispara, chiar daca in interiorul regiunilor mentinem numele judetelor. Dar toata administratia se muta la nivel regional si acest lucru nu se poate face asa cum se face acum", a afirmat Basescu.

El a aratat ca este normal ca Dobrogea sa constituie o regiune separata, sa nu fie combinata cu judete aflate de cealalta parte a Dunarii, adaugand ca numarul total al regiunilor este "mai putin important", indiferent ca este vorba de 8, 9, 12 sau 16, mai mult contand criteriul ca regiunile sa aiba competenta sa se adreseze direct Bruxelles-ului pentru finantarea proiectelor regionale.

Dragnea ii raspunde lui Basescu: Regionalizarea nu are cum sa mareasca birocratia


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.