Scolile care raman fara bani de salarii ar putea fi ajutate, numai in cazuri exceptionale, cu fonduri alocate prin redistribuire de la unitati aflate in acelasi judet, respectiv in municipiul Bucuresti, potrivit unui proiect de HG lansat in dezbatere publica de Ministerul Educatiei.

Proiectul de hotarare de guvern vizeaza aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/prescolar si stabilirea finantarii de baza a unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, care se asigura din bugetul de stat, din sume defalcate din TVA, prin bugetele locale, pe baza costului standard per elev, respectiv prescolar, transmite MEDIAFAX.

Potrivit proiectului, in cazuri exceptionale, atunci cand sumele calculate nu asigura plata drepturilor salariale sau a cheltuielilor prevazute la unele unitati de invatamant cu personalitate juridica, in cadrul sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugata, aprobate judetului, respectiv municipiului Bucuresti prin legea bugetului de stat, directiile generale ale finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, cu asistenta tehnica de specialitate a inspectoratelor scolare, pot efectua redistribuiri ale sumelor cu aceasta destinatie repartizate pe comune, orase, municipii si sectoare ale Capitalei.

Redistribuirea sumelor intre unitati de invatamant cu personalitate juridica din cadrul aceleiasi unitati administrativ-teritoriale se aproba de consiliul local, la propunerea primarului, cu avizul conform al inspectoratului scolar, prevede proiectul de act normativ.

In documentul citat se precizeaza ca redistribuirea sumelor intre unitati de invatamant cu personalitate juridica duce implicit la modificarea bugetelor initiale aprobate, calculate pe baza costurilor standard per elev sau prescolar.

Aprobarea redistribuirii sumelor intre unitati de invatamant cu personalitate juridica se va face numai dupa verificarea de catre inspectoratul scolar a modului de angajare si utilizare a sumelor alocate pentru finantarea de baza, pe baza costurilor standard per elev sau prescolar, si dupa verificarea corelarii numarului de personal cu numarul de elevi, implicit prescolari. In urma verificarii, inspectoratul scolar, impreuna cu ordonatorii de credite, pe responsabilitatea acestora, stabileste sumele ce pot fi redistribuite.

Citeste si:
Lora și Ionuț Ghenu, planuri serioase pentru 2024: „Doamne ajută,...
Lora și Ionuț Ghenu, planuri...

In nota de fundamentare a initiativei legislative se arata ca acest proiect asigura predictibilitatea financiara in sistemul de invatamant preuniversitar, concretizand prevederile din Legea educatiei nationale potrivit carora finantarea de baza se face dupa principiul "resursa financiara urmeaza elevul", astfel incat alocatia bugetara aferenta unui elev sau unui prescolar se transfera la unitatea de invatamant la care acesta invata.

Proiectul de hotarare de guvern va da posibilitatea redistribuirii sumelor defalcate din TVA pentru finantarea de baza a unitatilor de invatamant preuniversitar de stat, aprobate prin Legea nr. 5/2013 - Legea bugetului de stat pe 2013.

Potrivit initiatorilor, proiectul de act normativ nu presupune cresterea fondurilor alocate de la bugetul de stat, din sumele defalcate din taxa pe valoarea adaugata, stabilind numai modalitatea de alocare pe baza standardelor de cost per elev/preșcolar, pentru sumele prevazute prin Legea Bugetului de Stat.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.