Curtea de Apel Bucuresti a decis ca Gigi Becali sa-i plateasca lui Pavel Corut daune morale de 10.000 de euro pentru ca l-a numit "diavol", "talhar", "nenorocit" si "cea mai mare zdreanta de om", instanta notand, in motivare, ca suma reprezinta "o satisfactie echitabila" acordata scriitorului.

In 16 aprilie, la mai bine de trei ani de la primul termen al procesului, Curtea de Apel Bucuresti a hotarat, in procesul de insulta si calomnie intentat de Corut lui Becali, ca finantatorul Stelei sa-i plateasca scriitorului 10.000 de euro drept daune morale, la care se adauga 2.000 de lei, cheltuieli de judecata.

Potrivit MEDIAFAX, in motivarea acestei decizii, instanta apreciaza ca dreptul paratului la libertatea de exprimare, respectiv al lui Becali, nu justifica afirmatiile acestuia, facute public, in cadrul interventiei telefonice in cursul unei emisiuni la postul OTV la care a participat apelantul reclamant (Pavel Corut) in 24 ianuarie 2010, ca reclamantul ar fi un "diavol", un "talhar", un "nenorocit" ("cel mai mare nenorocit al neamului romanesc"), "cea mai mare jigodie si cea mai mare zdreanta de om", care, in opinia Curtii, au depasit limitele libertatii de exprimare, ținta afirmatiilor sale fiind persoana apelantului reclamant.

Instanta considera ca acordarea daunelor morale se justifica atata vreme cat Corut a probat ca Becali a facut, in public, afirmații calomnioase și jignitoare la adresa lui, prin care i-a fost produsa o suferința pe plan moral, social și chiar profesional si i-a fost cauzat un prejudiciu de imagine, fiindu-i incalcata astfel o componenta a vietii private.

Referitor la banii ceruti de Corut drept despagubiri, Curtea de Apel a apreciat ca "suma de 10.000 euro reprezinta o satisfactie echitabila acordata reclamantului pentru atingerea adusa onoarei, demnitatii si reputației sale de scriitor cunoscut, de afirmatiile paratului si este de natura sa impiedice realizarea, continuarea sau repetarea unor asemenea afirmatii daunatoare de catre parat, care este de asemenea o persoana publica si avea la data savarsirii faptei ilicite calitatea de europarlamentar (avuta de Becali la acea vreme - n.r.)", dupa cum se mentioneaza in documentul citat.

Citeste si:
Guvernul, obligat de CAB să organizeze alegeri la Primăria...
Curtea de Apel București...

In acelasi context, instanta arata ca "nu poate fi retinuta valoarea (150.000 de euro - n. r.) solicitata de catre persoana ce a suferit prejudiciul moral, deoarece, daca ar fi asa, determinarea unui astfel de prejudiciu ar fi lasata doar la aprecierea subiectiva a persoanei interesate".

Curtea de Apel Bucuresti subliniaza, de asemenea, ca despagubirile morale "nu trebuie sa constituie un motiv de imbogatire fara justa cauza".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.