Consilierii generali ai Capitalei au adoptat, vinerea trecuta, o hotarare prin care bucurestenii care nu vor sa-si sterilizeze cainii sunt obligati sa plateasca o taxa anuala de 150 de lei, scrie adevarul.ro.

De asemenea, aceeasi hotarare prevede o amenda de 3.000 de lei pentru cei care, in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a hotararii, nu declara patrupedele la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti.

Astfel, consilierii spera sa reduca numarul de caini comunitari din oras. Hotararea va intra in vigoare peste 30 de zile.

Legea a fost votata, dar la fel ca multe alte initiative legislative in Romania, nimeni nu stie cum va fi aplicata. Coordonatorul ASPA, Razvan Bancescu, a declarat ca momentan nu exista proceduri clare privind verificarea celor care nu se supun hotararii. Pana la urma, reprezentantii ASPA se bazeaza tot pe locuitorii orasului sa le faca treaba.

Astfel, se bazeaza pe timpul care „ii va scoate la suprafata“ pe cei care nu respecta decizia Consiliului, dar si pe vecinii nemultumiti, care vor sesiza autoritatile.

„Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti are niste cifre din care rezulta ca in Capitala ar exista cam 3.000 de persoane detinatoare de caini, dar credem ca este vorba de mult mai multe“,
precizeaza Bancescu.

Ce caini nu trebuie sterilizati (proprietarii sunt exclusi de la plata taxei)
- cei care nu rezista procedurii din cauza sanatatii;
- cainii de rasa inregistrati la Asociatia Chinologica;
- cainii de monta.

Primaria are parte de sustinerea ONG-urilor in acest proiect, deoarece este similar cu legislatia din alte mari capitale europene. Vienezii, spre exemplu, platesc, pentru orice caine mai mare de trei luni, o taxa anuala de 72 de euro.

„E un lucru bun, pentru ca foarte multi oameni, dupa ce le fata cainii, arunca puii in strada“, explica reprezentatul asociatiei Cutu-Cutu.

Bucuresti nu este singurul oras din tara unde se vor adopta astfel de masuri. Consilierii locali din Timisoara au votat in luma martie un plan de masuri pentru cainii cu si fara stapan din oras.

Proprietarii de caini vor fi obligati sa isi sterilizeze animalele. Acestia vor avea la dispozitie sase luni, apoi vor fi amendati cu sume intre 500 si 1.000 de lei. Sterilizarea este obligatorie pentru toti cainii care nu sunt de rasa. Exceptie fac cainii cu pedigree, cainii utilitari, femele care afla in perioada de alaptare, cainii ale caror stare de sanatate nu permite.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Ce parere aveti despre planul primariei Capitalei de a rezolva problema maidanezilor periculosi?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.