3% din doctori si 5-10% din asistente emigreaza in fiecare an, arata un studiu realizat de catre Federatia Europeana a Serviciilor Publice, scrie evz.ro.

Statisticile arata ca din anul 2007, de cand Romania a intrat in Uniunea Europena și pana in februarie 2013, un total de 28.000 de doctori și 17.000 de asistente au aplicat pentru un post in strainatate, din care 80% au fost acceptati din punct de vedere al diplomelor si al limbilor straine cunoscute.

In plus, Romania a iesit pe locul 18 in cadrul studiului OECD realizat pentru a determina numarul de specialisti din domeniul medical nascuti in strainatate, cu 5,182 doctori si 4,440 asistente.

“Studiile arata ca 80% din tinerii absolventi sunt pregatiti sa plece peste hotare. Deoarece salariile din Romania sunt in jurul sumei de 250-300 Euro iar in Europa de Vest sunt de 10 ori mai mari, majoritatea specialistilor romani pleaca in alte tari. In aceste conditii, clinicile si spitalele din Romania au tot mai putini profesioniști care pot oferi servicii medicale specializate, iar pacientii sunt nevoiti sa caute ajutor in afara granitelor tarii” , declara Zahal Levy, presedintele MediHelp International, unul dintre furnizorii mari de asigurari private de sanatate din Europa Centrala si de Est.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.