Social 2 Iunie 2013 09:53
 Ministrul delegat pentru Ape, Paduri si Piscicultura, Lucia Varga, a spus, la finalul unui control privind taierile ilegale de padure din Muntii Sebesului, in Alba, ca nu s-a gandit ca "e chiar atat de grava situatia" si ca este vorba, in unele cazuri, de "furt cu acte" si sprijin de la autoritati.

Varga, a participat, joi, in urma solicitarii prefectului de Alba, Gheorghe Feneser, la un control privind taierile ilegale de padure din Muntii Sebesului, iar in cadrul acestuia a inspectat mai multe zone unde se exploateaza lemn, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Echipa de control, din care au facut parte si inspectori silvici, a descoperit zone in care arborii erau taiati ilegal si utilajele erau abandonate sau alte zone in care bustenii erau aruncati in cursuri de apa.

"Am avut informatii ca e rau, dar nu m-am gandit ca este chiar atat de grava situatia (…) Din pacate, asistam la o distrugere, eu zic cu buna stiinta, a padurilor din Alba si eu, personal, vreau sa facem un cadru legislativ cat mai bun, sa intarim controlul astfel incat sa punem ordine in padurile din tara si din Alba", a spus Lucia Varga, in timpul controlului.

Ministrul a anuntat ca va detasa personal din cadrul ministerului sau din alte judete pentru a verifica in amanunt situatia din Alba. Ministrul a vorbit si de faptul ca in unele cazuri taierile si transporturile ilegale de lemn se fac "cu acte" si cu sprijinul autoritatilor.

"Paradoxal, se pare ca transporturile se fac totusi cu acte. Putem spune ca asistam la furt inclusiv cu acte. Ce inseamna furt cu acte? Au sprijin de pe la autoritati, pentru ca au acte de transport al masei lemnoase, dupa parerea mea, puse sub semnul intrebarii, aceste acte. Si, de aceea, incepand de astazi, ITRSV-ul va veni aici si personal din tara pentru a verifica inclusiv din punctul de vedere al documentelor ce se intampla aici. Am si eu informatii ca sunt depasite cu mult amenajamentele, prevederile din amenajamente si trebuie sa vedem, cei vinovati in primul rand sa li se faca dosare penale, daca se constata infractiuni, iar cei care sunt implicati, pentru ca mi-e greu sa cred ca aceste distrugeri au fost facute fara implicarea unor autoritati,...", a spus Varga.

Citeste si:
Legea prin care ultrajul asupra pădurilor este sancționat cu...
Legea prin care ultrajul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.