Social 27 Mai 2013 09:49
Un numar de 167 de perchezitii au loc, luni dimineata, in Bucuresti si in 14 judete, fiind vizata o grupare specializata in evaziune fiscala si spalare de bani cu un prejudiciu de 9,8 milioane de euro, 110 persoane urmand sa fie duse la audieri.

Potrivit Politiei Judetene Suceava, politistii BCCO Suceava, sub coordonarea procurorilor DIICOT- Serviciul Teritorial Suceava, fac, luni dimineata, 167 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si 14 judete.

Astfel, au loc 74 de perchezitii in Suceava, 27 in Brasov, 24 in Iasi, 14 in Botosani, 11 in Dambovita, patru in Neamt, trei in Timis, cate doua in Galati si Olt, iar cate una in Bucuresti, Bacau, Vrancea, Mures, Valcea si Ilfov, urmand sa fie puse in executare 110 mandate de aducere.
Conform sursei citate, din iunie 2012, politisti si procurorii suceveni fac cercetari fata de 118 persoane fizice si 39 de persoane juridice, pentru initiere, constituire, sprijinire si aderare la un grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani.

Potrivit MEDIAFAX, din investigatii a reiesit ca in judetul Suceava s-a constituit un grup infractional organizat cu ramificatii pe aproape intreg teritoriul tarii, avand drept scop sustragerea de la plata obligatiilor fiscale datorate bugetului statului prin inregistrarea in evidentele contabile a unor facturi care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive avand ca rezultat diminuarea bazei impozabile si insusirea in mod ilegal a sumelor provenite din aceste activitati.

Principalii exponenti ai grupului infractional ar fi sase tineri din judetul Suceava, iar in urma verificarilor a rezultat ca la grupul infractional ar fi aderat un barbat in varsta de 42 de ani, din orasul botosanean Bucecea, care, cu ajutorul unui barbat in varsta de 32 ani din Bacau, ar fi preluat societati comerciale atat din Suceava, cat si din tara, ultimul fiind desemnat asociat si administrator al societatilor comerciale preluate.

Ulterior, aceste societati comerciale ar fi fost puse la dispozitia liderului grupului infractional, care le-ar fi introdus intr-un circuit financiar fraudulos in sensul ca, in numele acestor societati comerciale care efectuau operatiuni, in principal, cu materiale de constructii, s-ar fi emis facturi fiscale fictive avand ca beneficiari diverse firme din judetele Suceava, Botosani, Bacau, Dambovita, Neamt, Timis, Vrancea, Brasov, Mures, Galati, Valcea, Ilfov, Iasi, Olt si municipiul Bucuresti, societati care, in baza facturilor mentionate mai sus, ar fi colectat TVA aferent tranzactiilor fictive si si-ar fi diminuat profitul obtinut in urma activitatii comerciale desfasurate.

Citeste si:
ANM: Trei județe, sub avertizări cod portocaliu de vreme severă....
ANM: Trei județe, sub...

Astfel, prin activitatile infractionale desfasurate de membrii grupului infractional, bugetul statului ar fi fost grav prejudiciat, prin neachitarea TVA si a impozitului pe profit, unele din aceste societati beneficiind chiar de rambursari ilegale de TVA de la bugetul de stat.

Membrii grupului sunt suspectati ca intrau in contact direct cu administratori de societati comerciale interesati sa isi diminueze baza impozabila, iar prin intermediul societatilor comerciale pe care le detineau sau le controlau, realizau vanzari fictive de bunuri catre aceste societati comerciale "recrutate", fiind emise facturi fictive pentru marfa inexistenta in realitate pe care societatile beneficiare le introduceau in contabilitate. Pentru a se da o legitimitate si o aparenta de legalitate tranzactiilor comerciale efectuate, membrii gruparii ar fi oferit administratorilor societatilor comerciale "recrutate" bani, reprezentand contravaloarea marfii "livrate" pentru ca acestia sa faca viramente bancare catre societatile emitente ale facturilor fiscale fictive.

Citeste si:
DN1: Circulația va fi restricționată, timp de o lună, între Predeal...
DN1: Circulația va fi...

Membrii grupului infractional organizat sunt suspectati ca retrageau aceste sume, beneficiind de un comision din partea societatilor comerciale evazioniste, reprezentat de o cota parte din suma cu care a fost prejudiciat bugetul de stat.

Dupa o perioada in care firmele controlate de membrii gruparii nu achitau la bugetul de stat TVA-ul colectat si impozitul pe profit aferent acestor tranzactii, acestia ar fi cesionat societatile comerciale in cauza, firme care dupa cateva luni intrau in faliment.

Astfel, se banuieste ca transferurile succesive de bani, efectuate din conturile societatilor "recrutate" prin conturile societatilor controlate de membrii grupului infractional, au avut ca scop spalarea banilor proveniti din evaziune fiscala pentru ca in final, sumele initiale sa se intoarca la beneficiarii facturilor fictive, fiind diminuate doar de comisioanele bancare aferente operatiunilor efectuate si comisioanele platite membrilor grupului care au sprijinit realizarea acestor activitati infractionale.

Citeste si:
Percheziții la Institutul Marius Nasta din București: suspiciuni de...
Percheziții la Institutul...

Prejudiciul adus bugetului de stat, estimat pana in aceasta faza a cercetarilor, ar fi de 9,8 milioane de euro.
In urma probatoriului administrat in cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de 118 persoane fizice si 39 de persoane juridice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.