Peste 3.200 de copii au fost dati disparuti in Romania in perioada 15 mai 2012 - 15 mai 2013, data la care erau cautati peste 350 de minori, potrivit unor informatii furnizate de Politia Romana organizatiei Salvati Copiii.

Salvati Copiii Romania, in parteneriat cu Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), marcheaza in Romania Ziua Internationala a Copiilor Disparuti prin activitati de informare si sensibilizare a elevilor, parintilor, profesorilor si opiniei publice in legatura cu numarul sporit de disparitii voluntare in randul copiilor.

Potrivit datelor puse la dispozitia organizatiei de catre IGPR, in perioada 15 mai 2012 - 15 mai 2013 a fost solicitata urmarirea la nivel national pentru 3.235 de copii, dintre care 134 de copii cu varste pana la 10 ani. Dintre copiii dati disparuti in perioada mentionata, au fost gasiti 3.229 de copii, scrie MEDIAFAX.

La data de 15 mai 2013, se aflau in evidenta politiei 359 de copii disparuti, dintre care 70 copii cu varste pana la 10 ani, majoritatea fiind asadar cautati de peste un an. Potrivit organizatiei Salvati Copiii, peste 95 la suta dintre disparitiile de copii sunt reprezentate de fuga acestora de acasa sau din centrele de ocrotire.

"Factorii care continua sa contribuie la mentinerea disparitiilor voluntare ca fiind majoritare sunt reprezentati de: problemele din familie - conflicte, violenta, comunicarea deficitara dintre parinti si copii cu privire la programul acestora, la educatie si timp liber, slaba relationare dintre parinti sau alte rude si copiii pe care ii au in grija, neglijarea, lasarea copiilor in grija bunicilor sau altor rude, parintii fiind plecati la munca in strainatate", a declarat Gabriela Alexandrescu, presedinte executiv al organizatiei Salvati Copiii.

Aceasta a mai precizat ca, in acest context, este estentiala, in prevenirea disparitiilor voluntare cat si a riscurilor asociate - consum de droguri, acte delincvente, exploatare sexuala -, identificarea timpurie a situatiilor de risc si interventia in echipa a politistilor, profesorilor, consilierilor scolari si psihologilor.

Citeste si:
Cum ne dau copiii lecții de viață?
Cum ne dau copiii lecții de...

Organizatia Salvati Copiii organizeaza intalniri regulate cu consilierii scolari pentru identificarea copiilor si a familiilor in situatii de risc si acordarea ajutorului necesar prin includerea lor in cadrul programelor de consiliere, suport educational, activitati de timp liber in cadrul centrelor de consiliere pentru parinti, a centrelor educationale si a centrelor "Crestem Impreuna" (pentru copii ai caror parinti muncesc in strainatate).

In acest an, peste 2.700 de elevi cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani au participat, in lunile aprilie si mai, la sesiuni interactive de informare asupra disparitiilor voluntare si a riscurilor pe care acest comportament le are.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.