Romanii, alaturi de germani si austrieci, sunt cei mai optimisti din Europa in ceea ce priveste redresarea economica a statelor in care locuiesc in perioada urmatoare, se arata intr-un studiu al GfK realizat pentru primul trimestru si citat de MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, cele mai ridicate valori ale indicatorului privnd increderea in economie le prezinta Germania si Austria (ambele 0,6 puncte), urmate de Romania (-13,6 puncte), iar cele mai pesimiste prognoze cu privire la redresarea economica s-au inregistrat in Portugalia (-43,4 puncte), Franta (-41,6 puncte) si Grecia (-36,9 puncte).

"Romanii sunt in general optimisti in ceea ce priveste viitorul. Cresterea economica continua, in timp ce somajul este in scadere. (...) Un numar mai mare de locuri de munca determina o crestere a veniturilor populatiei. Acest lucru este reflectat in mod clar de indicatorul asteptarilor privind veniturile, care in prezent se situeaza la -5,36 puncte. O comparatie cu valoarea de anul trecut (-22,7 puncte) arata in mod clar ca, in ultimele 12 luni, situatia de pe piata muncii s-a schimbat in mod considerabil", conform GfK.

Printre statele in care consumatorii sunt increzatori ca veniturile vor ramane stabile sau vor creste se numara Germania (29,4 puncte), Austria (7,6 puncte) si Cehia (-3,3 puncte). Pesimistii sunt consumatorii francezi (-57,9 puncte), italieni (-51 puncte) si portughezi (-50,8 puncte), care anticipeaza cu totii alte reduceri salariale, precum si cresteri ale impozitelor si contributiilor.

"In urmatoarele cateva luni insa, inflatia ar putea deveni o problema (in Romania - n.r.). Conform Comisiei Europene, aceasta se situeaza in prezent la 3,8%, insa expertii anticipeaza o crestere de pana la 4,6% in cursul acestui an", se arata in studiu.

Potrivit GfK, tarile care se indreapta spre redresare economica sunt situate in principal in nordul si estul Europei, pentru cele din sud si vest va fi in continuare un an dificil.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.