Luptatorii SIIAS, sprijiniti de echipe din Bulgaria, Cipru si Grecia, participa, miercuri, in Bucuresti, la o simulare care urmareste salvarea pasagerilor unui autobuz deturnat de patru teroristi, exercitiul avand loc simultan in alte opt tari, dupa scenarii diferite, potrivit Politiei Romane.

"Exercitiul se desfasoara pe baza unui scenariu comun, simultan in noua tari, acestea fiind sprijinite de trei structuri de interventie din tarile vecine sau apropiate. La exercitiul efectuat in tara nostra participa, alaturi de Serviciului Independent de Interventii si Actiuni Speciale (SIIAS), echipe din Bulgaria, Grecia si Cipru", se arata intr-un comunicat de presa al Politiei Romane, transmite MEDIAFAX.

Seful SIIAS, comisarul sef Teodor Stanca, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca simularea care va avea loc in Bucuresti face parte dintr-un exercitiu international, care se va desfasura simultan in Norvegia, Estonia, Olanda, Portugalia, Belgia, Italia, Austria, Slovacia si Romania.

"Acest exercitiu este, prin amploarea lui, fara precedent. Potrivit scenariului, este vorba despre o razbunare a unor organizatii teroriste, ca raspuns la o serie de actiuni ample, derulate la nivel european, soldate cu arestari si confiscari de bunuri. In cazul Romaniei, teroristii ataca initial obiective din mai multe orase, planuind apoi un atentat in Bucuresti, ramas vulnerabil ca urmare a faptului ca trupele de interventie sunt implicate in alte actiuni. In acest context, cerem sprijinul colegilor din Bulgaria, Grecia si Cipru", a explicat comisarul sef Stanca.

Sefului SIIAS a precizat ca, potrivit scenariului, patru teroristi reusesc sa deturneze un autobuz, iar 23 de calatori sunt luati ostatici. Rapitorii cer cate un milion de dolari pentru fiecare om eliberat si o declaratie a "ministrului european pentru justitie". In cazul in care pana joi, ora 1.00, cererile nu le sunt indeplinite, teroristii urmeaza sa omoare ostaticii.

Din acest moment, urmeaza o cursa contra cronometru prin centrul Bucurestiului, in care autobuzul este urmarit pe traseul Arcul de Triumf - Kiseleff - Calea Victoriei - Piata Constitutiei - Piata Universitatii - Piata Romana - Piata Victoriei si de aici inapoi la Arcul de Triumf. In tot acest timp, negociatorii Politiei Capitalei incearca in permanenta sa-i convinga pe rapitori sa elibereze calatorii, potrivit scenariului simularii care urmeaza sa aiba loc miercuri seara.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

"Zona de actiune va fi inchisa publicului pentru va simula cat mai bine o situatie reala, in care se cauta, pe de o parte, protejarea civililor si pe de alta parte protejarea informatiilor", a mai spus seful SIIAS.

Exercitiul de interventie in cazul unor atacuri teroriste asupra unor cladiri sau mijloace de transport, in cadrul carora este luat un numar mare de ostatici, urmareste pregatirea si antrenarea in comun a structurilor de interventie, verificarea interoperabilitatii mijloacelor de interventie si a tacticilor de actiune, precum si imbunatatirea cooperarii in prevenirea si combaterea infractionalitatii si a terorismului.

Pentru aceasta simulare au fost mobilizate aproximativ o suta de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne. Pe langa reprezentantii SIIAS, la simulare vor participa politisti de la Directia Rutiera, Directia de Ordine Publica, Directia de Investigatii Criminale, Directia de Operatiuni Speciale, Directia Arme, Explozivi si Substante Periculoase, Institutul National de Criminalistica, Unitatea Centrala de Analiza Informatiilor, de la Brigada Rutiera a Capitalei, negociatori, precum si jandarmi si lucratori de la structurile pentru situatii de urgenta.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Totodata, in timpul exercitiului zona va fi survolata si de un elicopter al Inspectoratului General de Aviatie, managementul operatiunii fiind realizat in Centrul de Comanda al Ministerului Afacerilor Interne.

Traficul rutier si pietonal pe Soseaua Kiseleff va fi inchis pe tronsonul cuprins intre strazile Arhitect Ion Mincu si Monetariei, intre orele 20.00 si 24.00, pentru desfasurarea exercitiului.

In timpul restrictiilor de trafic, soferii pot merge pe rutele ocolitoare Soseaua Kiseleff - strada Arhitect Ion Mincu - Bulevardul Aviatorilor - Piata Victoriei si Soseaua Kiseleff - strada Arhitect Ion Mincu - Bulevardul Ion Mihalache - Piata Victoriei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.