Posesorii de caini in varsta de peste sase luni din Capitala vor avea obligatia sa ii sterilizeze, exceptie facand numai patrupedele utilitare si de vanatoare inregistrate, precum si cele ale ministerelor Internelor si Apararii.

Proiectul, lansat marti in dezbatere publica de municipalitate, modifica Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) nr. 243 /2009 privind controlul reproductiei cainilor in Municipiul Bucuresti. Noul proiect prevede obligatia tuturor detinatorilor de caini in varsta de peste sase luni din Bucuresti sa-i sterilizeze in termen de un an de la data intrarii in vigoare a hotararii.

Exceptie de la aceasta prevedere vor face cainii utilitari si de vanatoare care sunt inregistrati la Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti, dar si cainii de serviciu ai Ministerului Apararii Nationale si ai Ministerului Afacerilor Interne, precum si cainii a caror stare de sanatate nu este compatibila cu procedura de sterlizare, acest lucru urmand sa fie confirmat prin semnatura si parafa medicului veterinar.

Proiectul mai stabileste ca persoanele fizice si juridice, dar si ONG-urile care detin caini in varsta de peste patru luni in municipiul Bucuresti sunt obligate sa-i inregistreze la Administratia pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) din cadrul Primariei Capitalei, in termen de sase luni de la data intrarii in vigoare a hotararii, prin microciparea lor si completarea unui formular. Exceptie vor face de asemenea cainii utilitari si de vanatoare care sunt inregistrati la Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti si cainii de serviciu ai Ministerului Apararii Nationale si ai Ministerului Afacerilor Interne, scrie MEDIAFAX.

Proiectul nu prevede insa si aplicarea unor sanctiuni pentru cei care nu respecta aceste prevederi sau vreo forma de control privind respectarea acestora.

Pe de alta parte, persoanele juridice, institutiile si ONG-urile care captureaza, adapostesc, transporta, sterilizeaza, identifica si adopta caini fara detinator din Capitala au obligatia de a comunica reprezentantilor ASPA, lunar, toate informatiile aferente acestei activitati, in caz contrar fiind sanctionati cu o amenda contraventionala de 2.000 de lei.

Citeste si:
Pet Expo se va desfășura între 16-17 martie 2024 la Romexpo
Pet Expo se va desfășura...

Totodata, ONG-urile care au protocol de colaborare cu reprezentantii municipalitatii si care vaccineaza, deparaziteaza, sterilizeaza si inregistreaza in baza unica sunt scutite de orice plata a serviciilor pe care aceste organizatii le presteaza.

Potrivit noului proiect de hotarare, medicii veterinari care au contract de prestari servicii cu ASPA vor avea obligatia sa transmita atat in scris, cat si electronic situatia cainilor sterlizati, vaccinati, deparazitati si identificati pentru introducerea acestora intr-o baza unica de date.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.