Aproape 2.000 de romani sunt inscrisi in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, functional din 2013, astfel ca pacientii care nu au donator inrudit pot beneficia de tratament in tara, si nu doar in strainatate, ca pana acum.

Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celele Stem Hematopoietice (RNDCSH) a fost pus in functiune in acest an.

"Pana acum, pacientii fara donator inrudit aveau o singura sansa: sa mearga pentru transplant in strainatate. Acum, aceste proceduri pot fi realizate in tara. De la inceputul acestui an, avem, pentru prima data, Registrul National al Donatorilor Voluntari si sansa de a gasi persoane compatibile in tara si strainatate, intrucat RNDVCSH este conectat la reteaua mondiala", a spus Dragomiristeanu.

Gratie Registrului, a fost identificat primul donator roman pentru un pacient din Rusia si a fost facut primul transplant cu celule aduse din Bruxelles, unui pacient din Romania, a mai spus directorul Registrului National, scrie MEDIAFAX.

Dragomiristeanu a mai spus ca, pentru unii dintre pacienti, cautarea unui donator este in faza avansata, aceasta putand dura cam doua-trei luni, pana la confirmari de la registrele internationale.

"Cautam deja donatori pentru toti pacientii care au indicatie de transplant si nu au donator in familie. In general, 20% dintre transplanturile de maduva sunt pentru copii, restul, la adulti", a precizat directorul medical al Institutului Fundeni, dr. Alina Tanase.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.