Partidul Conservator anunta ca a pregatit o propunere legislativa care prevede posibilitatea ca bunicii sa beneficieze de o suma lunara pentru ingrijirea copilului in situatia in care parintii se intorc la locul de munca inainte ca acesta sa implineasca 2 ani.

Conform unui comunicat al PC, propunerea legislativa modifica Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, prin acordarea posibilitatii bunicilor de a beneficia de o suma lunara pentru ingrijirea copilului in situatia in care parintii se intorc la locul de munca, scrie MEDIAFAX.

PC mentioneaza ca propunerea vine in sprijinul cresterii natalitatii, in sensul incurajarii tinerelor familii de a avea copii, in conditiile in care Fondul ONU pentru Populatie avertizeaza Romania asupra fenomenului imbatranirii populatiei si a degradarii structurii acesteia pe varste.

Conservatorii precizeaza ca sunt multe familii in care bunicii joaca un rol foarte important in cresterea nepotilor, indeosebi la varste cuprinse intre 50 si 65 de ani.

"A fi bunic poate avea numeroase valente pozitive: o prelungire a rolului parental prin grija, suportul, educatia oferita tinerelor vlastare; beneficii legate de satisfactia de a avea un statut important pe langa proprii copii si de a le fi inca de folos; o legatura emotionala ce satisface nevoia de a da si de a primi dragoste si afectiune", se mai arata in comunicat.

PC precizeaza ca atat in Bulgaria, cat si Ungaria, exista masuri asemanatoare. Un argument in plus in favoarea propunerii legislative este faptul ca Romania nu beneficiaza de un numar corespunzator de alternative pentru ingrijirea copilului pana la 2 sau 3 ani: sistemul de crese nu reuseste sa raspunda tuturor solicitarilor de preluare si ingrijire a copiilor, alternativa creselor private sau a serviciilor oferite de bone reprezinta un efort financiar prea mare pentru majoritatea familiilor.

Bunicul beneficiaza de aceasta prevedere la solicitarea expresa a celor doi parinti firesti ai copilului, pana la implinirea varstei de 2 respectiv 3 ani a acestuia, iar suma de care va beneficia bunicul va fi prevazuta in bugetul asigurarilor sociale de stat, se mai arata in propunerea legislativa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.