Ministrul Apararii, Mircea Dusa, a declarat ca a finalizat proiectul de lege privind pensiile militarilor, care incearca sa rezolve bulversarea sistemului creata in urma cu doi ani, urmand sa il transmita pana vineri spre dezbatere la ministerele Muncii si Internelor si la Serviciile de informatii.

"Proiectul de lege este finalizat, o sa il inaintez la Ministerul Muncii si la celelalte ministere care au pensionari din fostul sistem militar astfel incat sa se revina la normalitate", a afirmat Dusa, joi, inainte de sedinta Comitetului Executiv al PSD, transmite MEDIAFAX.

El a subliniat ca prin "carpelile" legii date de Guvernul Boc s-au creat de fapt alte discriminari si de aceea este nevoie de o noua lege, care sa aplice principiile legii 164/2001 privind pensiile militare, care a functionat normal 10 ani si nu a creat probleme.

Dusa a aratat ca legea 164 a fost elaborata pe principiile legilor similare din statele NATO si nu a dus la inechitati in sistem.

"Legea care a existat, legea 164 privind pensiile militare a fost o lege care a functionat 10 ani de zile, nu a creat discriminari, a fost elaborata pe principiile legilor din tarile NATO (…) Nu exista evidenta foarte serioasa privind veniturile pe care le-au realizat militarii. Eu nu caut vinovatii, eu vreau sa rezolv problema oamenilor din sistemul militar si eu intotdeauna respect legea si vreau sa o rezolv cu respectarea legea si fara a crea discriminari si noua lege tocmai acest lucru face", a afirmat Dusa, aratand ca principiul contributivitatii care a fost introdus de Guvernul Boc nu a fost functional.

El a aratat ca desi pe legea actuala s-a dorit sa se scada presiunea pe bugetul Ministerului, efectul a fost contrar.

"Atunci cand s-a trecut de la legea privind pensiile militare la aceasta lege, cheltuielile ministerului au crescut cu peste 500 de milioane.
Daca pensiile reprezentau 2 miliarde de lei, acum reprezinta 2,5 miliarde.
Aplicarea acestui principiu al contributiei salariatului s-a dorit sa se scada presiunea pe buget, nu s-a scazut, s-a crescut. Si eu cred ca o revenire la normalitate este urgenta si nu se poate face decat printr-o noua lege", a spus Dusa.

El a amintit ca la preluarea ministerului a gasit 18.000 de dosare nefinalizate care au fost rezolvate intre timp, precum si 28.000 de contestatii depuse.

"Am gasit 28.000 de contestatii si se rezolvau patru pe zi, acum se rezolva circa 100 de contestatii, dar indiferent cate artificii am creat, problema nu se rezolva decat printr-o noua lege care sa priveasca exact pensiile celor care provin din sistemul de Aparare", a concluzionat ministrul.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Mircea Dusa a spus ca noua lege poate fi adoptata si prin Ordonanta de urgenta a Guvernului, insa el isi doreste ca dupa ce va fi discutata cu rezervistii si sindicatele militarilor sa fie dezbatuta si in Parlament.

"Dupa aceea voi discuta in Guvern daca sa se treaca prin ordonanta sau prin Parlament prin procedura foarte rapida. Eu sunt de parere ca trebuie trecut prin Parlament, am foarte mult timp, trei ani cat am fost lider de grup parlamentar, am spus ca exista un abuz de ordonante de urgenta", a mai spus Dusa.

Ministrul a precizat ca cel tarziuvineri va trimite proiectul la Ministerul Muncii, la Ministerul de Interne, la Servicii.

"Dupa ce va fi dezbatuta si cu rezervistii, cu structurile militare si cu sindicatele, voi veni cu legea in Parlament", a mai spus Dusa.

Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.