Un sfert dintre romanii care tin postul Pastelui cheltuie mai mult pe mancare in aceasta perioada decat in mod obisnuit, acest fapt fiind intalnit mai ales in randul femeilor si al locuitorilor din mediul rural.

Potrivit unui studiu, reprezentativ la nivel national, un sfert dintre romanii care tin postul Pastelui cheltuie mai mult pe mancare in aceasta perioada decat in mod obisnuit. Acest fapt este mai ales intalnit in randul femeilor (31%), care de obicei sunt si responsabile de cumparaturile din gospodarie, precum si al locuitorilor din mediul rural (30%).

"Planificarea cumparaturilor alimentare in timpul postului poate fi mai dificila decat in perioadele obisnuite, din mai multe motive. Este posibil ca intr-o gospodarie sa nu tina post toti membrii familiei, astfel se cumpara mai multe tipuri de alimente, ceea ce poate sa ridice costurile. In acelasi timp, risipa este mai mare, intrucat estimarea cantitatilor nu mai este realizata la fel de bine ca de obicei. Un alt motiv ar fi inlocuirea alimentelor obisnuite cu mancare proaspata, neprocesata, care se consuma in cantitati mai mari, nefiind la fel de satioasa, si care, de asemenea, poate duce la cheltuieli mai mari", spune Andrei Canda, client service director la Mercury Research, compania care a realizat studiul.

In timpul postului, mai mult de trei sferturi dintre cei care postesc consuma mai des decat in perioade obisnuite legume, salate si fructe proaspete. Dulceata, gemurile, mierea, precum si conservele de legume sunt mai des consumate in aceasta perioada de mai mult de doua treimi dintre cei care tin post. De asemenea, produsele care inlocuiesc alimentele de origine animala - pate vegetal, soia, cascaval vegetal - sunt si ele la mai mare cautare in aceasta perioada, scrie MEDIAFAX.

De asemenea, studiul arata ca patru din zece romani care tin post gatesc acasa mai mult decat de obicei.

Un sfert dintre romanii care tin post afirma ca este un obicei benefic pentru sanatate, aceasta credinta fiind mai degraba impartasita de locuitorii din Ardeal si Bucovina (43%). De asemenea, intr-o masura mai mare decat alte categorii de varsta, persoanele trecute de 50 de ani au ca motivatie in tinerea postului si beneficiile pe care alimentatia le are asupra sanatatii (37%).

Citeste si:
Paștele, celebrat în aceeași zi. Scrisoarea către Sfântul Sinod...
Paștele, celebrat în aceeași...

Potrivit datelor studiului, postul Pastelui este tinut de 42% dintre romanii cu varsta de peste 14 ani, femeile fiind preocupate intr-o mai mare masura decat barbatii sa pastreze acest obicei. Jumatate (50%) dintre femeile din Romania tin post de Pasti, iar in ceea ce ii priveste pe barbati, o treime are acest obicei. De asemenea, 34% dintre femeile care postesc reusesc sa-l tina integral, in timp ce numarul barbatilor este mai mic - 18% dintre barbatii care tin post.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.