Presedintele ORA, Bogdan Panait, a declarat marti, la lansarea unui studiu privind adoptiile, ca este vina sistemului, asa cum a functionat el din '90 pana in prezent, pentru numarul mare de copii abandonati in spitale.

Presedintele Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA), Bogdan Panait, a precizat ca, din totalul de copii abandonati care stau in unitati sanitare, un procent semnificativ ar putea fi tratati si in familie sau in centre de protectie.

"Vedem reportaje din maternitati, copii care stau degeaba acolo. Este un numar foarte mare. Motivele ar fi faptul ca, pana in 2001, in Romania, adoptiile internationale erau permise si legea permitea niste contacte cu copilul in spital si a dus la mentinerea copilului in maternitati, faptul ca nu erau profesionisti in asistenta sociala a dus la numarul mare de copii in maternitati. Numarul mare nu are nicio legatura cu adoptia. Am auzit colegi din sistem care au functii de conducere si care reproseaza asta. Gresit! Exista o legislatie specifica care spune cat timp trebuie sa stea copilul in maternitate, ce trebuie sa faca sectia de spital, ce trebuie sa faca directia generala de asistenta sociala si protectia copilului. Ele sunt in vigoare, dar nu sunt aplicate", a precizat Bogdan Panait, potrivit MEDIAFAX.

Presedintele ORA a mai amintit ca exista o deficienta si in ce priveste numarul de specialisti, care influenteaza calitatea serviciilor si numarul de copii ramasi in maternitati.

"Incercam sa schimbam aceasta cutuma, aceasta mentalitate. Este vina sistemului, incepand din '90 si pana astazi. Ceea ce vrem sa facem este sa schimbam mentalitatea si sa lucram in interesul superior al copilului. Suntem total impotriva alegerii copilului, iar acest lucru ne-a creat foarte multe dusmanii. Romanii doresc copii cu varste de 0-2 ani sau 0-3 ani. Din pacate, sunt 1.100 de familii care doresc sa adopte si vreo 250 de copii in aceasta grupa de varsta. (...) 74 la suta dintre copiii din sistemul de protectie au peste sase ani.", a mai spus seful ORA.

Un numar de 240 de minori parasiti, dintre care 57% in varsta de cel mult trei luni, au fost identificati in 85 de unitati sanitare din 32 de judete si din Capitala, in urma campaniei de verificare a numarului de copii abandonati in spitale, initiata anul trecut de ministerele Sanatatii si Muncii.

Citeste si:
Importanța și etapele procesului de curățare a sistemului de...
Importanța și etapele...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.