6% dintre parintii adoptivi romani exclud din start ideea de a spune copilului ca este adoptat, familiile din mediul rural fiind mai dispuse decat cele din urban sa discute cu cel mic despre acest lucru.

Studiul privind strategiile de comunicare despre adoptie intre parintii adoptivi si copilul adoptat, realizat de ORA, Unicef si Facultatea de Socioloie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii Bucuresti, arata ca, intr-o majoritate covarsitoare, 95% dintre familiile incluse in esantion au admis ca este important ca unui copil adoptat sa i se comunice acest lucru.

Dintre cei cinci la suta dintre parintii care considera ca un copil nu ar trebui sa afle niciodata ca este adoptat, jumatate sunt absolventi de liceu, iar un sfert au studii superioare. Majoritatea parintilor care considera ca un copil nu ar trebui sa afle niciodata ca este adoptat locuiesc in mediul urban si cel putin unul dintre soti este angajat cu contract de munca.

"Cu toate acestea, doar 69% dintre copiii inclusi in esantion au aflat ca sunt adoptati, in timp ce o treime (31%) nu stiu inca acest lucru. Motivele pentru care parintii nu au comunicat copilului faptul ca este adoptat difera de la teama fata de reactia copilului pana la convingerea ca este prea mic pentru a intelege. Coreland aceste raspunsuri cu varsta copiilor, se observa insa ca trei sferturi dintre copiii despre care parintii au spus ca ii considera prea mici pentru a intelege au varsta peste 6 ani, iar aproape o treime au varsta peste 10 ani. 6% dintre parinti exclud din start ideea de a-i comunica copilului faptul ca nu sunt parintii sai biologici si considera ca acesta nu ar trebui sa afle", se arata in studiu.

Parintii considera ca ar trebui sa comunice copilului ca este adoptat in jurul varstei de sapte ani, insa, in realitate, cei mai multi copii au aflat acest lucru la patru-cinci ani.

"In total, 357 de copii din cei 516 inclusi in esantion au aflat ca sunt adoptati, majoritatea dintre ei la varsta prescolara. Pentru restul de 156 de copii care nu stiu inca, 84% dintre parinti declara ca intentioneaza sa le comunice statutul, in timp ce sase la suta nu doresc sa le comunice copiilor ca au fost adoptati, iar alti 10 la suta nu sunt inca hotarati. Datele din cercetare arata ca procentul parintilor care spun copiilor ca sunt adoptati este mai mare in rural (73%) decat in urban (67%)", se mai arata in studiul citat.

In 85% dintre cazuri, cel care i-a spus copilului ca este adoptat a fost unul dintre parinti, insa au fost si situatii in care copiii au aflat acest lucru de la alte persoane: prieteni, vecini, specialisti DGASPC - cate doi la suta, bunici - unu la suta, altcineva - cinci la suta, iar trei la suta si-au dat singuri seama.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Modalitatea in care parintii au comunicat copilului statutul de adoptat a fost mai degraba una directa, prin intermediul unei discutii deschise (48%) sau printr-o poveste pe care parintii au pregatit-o anterior (38%). In putine cazuri, discutia a fost generata de un film sau reportaj (5%) sau de un album cu fotografii ori de obiectele personale ale copilului (trei la suta). Un procent de sase la suta dintre parinti au ales alte modalitati pentru a porni discutia despre adoptie. In situatiile in care copilul a aflat despre adoptie de la altcineva, intentiile respectivei persoane au fost considerate bune de catre parinti in 39% dintre cazuri si rele in 37%.

"In 24% dintre cazuri, s-a intamplat ca cel care i-a spus copilului ca este adoptat sa o fi facut din greseala, dar aceasta nu diminueaza cu nimic din impactul pe care aflarea unei asemenea vesti de la altcineva decat parintii adoptivi l-ar fi putut avea asupra copilului", spun specialistii.

Citeste si:
Oana Moșneagu și Vlad Gherman se pregătesc să devină părinși: Vrem...
Oana Moșneagu și Vlad Gherman...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.