Deciza politica de reducere a TVA la paine va fi luata pana la sfarsitul lunii aprilie, chiar daca de multi ani functionari si economisti din ministerul Finantelor spun ca masura ar aduce prejudicii bugetului de stat.

Un document al Ministerului Finantelor, avand sigla "Ministerul Finantelor Publice-Cabinet Ministru", cu semnatura, stampila si numar de inregistrare din saptamana trecuta, arata ca reducerea TVA la paine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ si, desi "cel putin teoretic" poate crea premise de diminuare a evaziunii in urmatorii ani, pe termen scurt trebuie gasite alte surse de venit care sa compenseze pierderea imediata, surse care insa in prezent nu pot fi asigurate.

"Este parerea unor functionari, a unor economisti din ministerul de Finante pe care o cunoastem si nu ne mira. De foarte multi ani cei din ministerul de Finante ne spun ca este o masura care ar aduce prejudicii bugetului de stat, insa deciza politica de reducerea TVA la paine va fi luata pana la sfarsitul lunii aprilie", a spus Constantin la RTV.

In documentul Finantelor, redactat la momentul la care proiectul de reducere a TVA la paine pentru sase luni era anuntat de doua luni, se arata ca identificarea altor surse de venit care sa compenseze sumele neincasate ca urmare a unei astfel de reduceri a cotei de TVA este necesara pentru a mentine echilibrul bugetar si tinta de deficit asumata cu institutiile financiare internationale, scrie MEDIAFAX.

Ministerul a analizat reducerea cotei de TVA la paine - un angajament politic al Guvernului USL - de la 24% la 9%, si impactul bugetar aferent, iar din analiza a rezultat ca o astfel de masura ar genera un impact bugetar negativ in trend ascendent, de 635 milioane lei (0,1% din PIB) in 2013, 671,7 milioane lei in 2014, 707 milioane lei in 2015 si 742,1 milioane lei in 2016.

Datele Finantelor, chiar si calculate pentru un an intreg, sunt mai mari decat cele prezentate incepand cu acest an de premierul Victor Ponta si de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care sustineau ca efortul bugetar pe sase luni din acest an se ridica la 200 milioane lei, respectiv la 100 milioane lei.

Citeste si:
4 moduri inteligente prin care poți reduce consumul de energie...
4 moduri inteligente prin...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.