Medicii vizati in ancheta decontarilor de peste 500.000 de euro sunt acuzati ca au emis aproximativ 14.000 de buletine de analize fictive pe numele a circa 800 de persoane, din valoarea carora isi opreau 10%, in baza intelegerii cu angajatii a doua laboratoare, potrivit procurorilor.

Pana in prezent, in cauza au fost audiate circa 800 de persoane in numele carora au fost emise fictiv bilete de trimitere, conform MEDIAFAX.

Un numar de 16 medici de familie si specialisti, dar si administratori si angajati de la doua laboratoare, se numara printre cele 42 de persoane urmarite penal in dosarul decontarilor ilegale de analize, potrivit anchetatorilor.

Procurorul Bogdan Staicu, de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, a precizat ca, in acest caz, nu a existat "un creier" al afacerii, totul derulandu-se in baza simplei intelegeri dintre laboratoarele de analize si medicii in cauza.

In afara fraudelor realizate prin decontari fictive, cele doua laboratoare medicale au facut si analize reale, folosind in unele cazuri reactivi vechi sau chiar expirati, care nu mai puteau oferi rezultate exacte, a mai spus Staicu. In alte cazuri, laboratoarele ar fi intocmit buletine de analize fictive pentru ca au pierdut probele biologice ale pacientilor.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat a declarat vineri ca astfel de cazuri cum a fost cel al decontarii analizelor medicale care nu au fost efectuate in realitate sunt posibile, iar ele apar din cauza vulnerabilitatii sistemului.

"Este posibil (n.r.- sa se deconteze bani pentru analize inexistente) si in controalele pe care le avem vedem situatii care sunt sub semnul intrebarii si le comunicam mai departe. Exista o colaborare foarte serioasa intre Ministerul Sanatatii si alte structuri ale statului in acest sens. Noi putem sa atragem atentia asupra unor situatii, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate poate sa atraga atentia, aceste structuri investigheaza si cand vad ca e ceva real intervin", a precizat Arafat, la Palatul Parlamentului, scrie realitatea.net.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.