Academia Romana a ales prin vot secret, in cadrul Adunarii generale de joi, un nou membru titular, scriitorul si criticul Nicolae Manolescu si patru membri corespondenti.

Astfel, Nicolae Manolescu, care, din 1997, are statutul de membru corespondent al Academiei Romane, a fost ales joi membru titular in cadrul Sectiei de filologie si literatura. Tot in adunarea generala de joi au fost alesi membri corespondenti ai Academiei Ileana (Elena) Malancioiu (Sectia de filologie si literatura), Neculai A. Ursu (Sectia de filologie si literatura), profesorul Wilhelm Danca (Sectia de filosofie, teologie, psihologie si pedagogie) si Mircia Dimitrescu (Sectia de arte arhitectura si audiovizual). Calitatea de membru de onoare in strainatate a primit-o George Banu (Sectia de arte, arhitectura si audiovizual).

Nicolae Manolescu, nascut Nicolae Apolzan, pe 27 noiembrie 1939, la Ramnicu Valcea, este critic si istoric literar, cronicar literar si profesor universitar. A activat si ca politician dupa Revolutia din 1989. El este, de asemenea, ambasador al Romaniei la UNESCO si presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), pentru al doilea mandat, care expira in noiembrie 2013.

Manolescu este considerat unul dintre cei mai importanti critici literari contemporani. Printre lucrarile sale reprezentative se numara "Arca lui Noe. Eseu despre romanul romanesc", "Istoria critica a literaturii romane", "Sadoveanu sau utopia cartii" si "Lecturi infidele", eseuri de critica si istorie literara - debutul sau editorial. Din 1990, Manolescu este director al publicatiei Romania literara, scrie MEDIAFAX.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.