Social 19 Martie 2013 15:57
Guvernul va sista lucrarile la reactorul 5 al centralei Cernavoda, aflat in conservare dupa finalizarea a doar 2,8% din proiect, relateaza MEDIAFAX.

"Proiectul CANDU 700 a fost realizat la nivelul anilor 1970. Estimandu-se ca data de punere in functiune a unitatii 5 anul 2025, se poate considera ca la acea data autorizarea va fi practic imposibila, Uniunea Europeana neacceptand decat grupuri energetice nucleare de generatii noi, III + si IV, acest proiect fiind de generatia II +", potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotarare a Guvernului, elaborat de Ministerul Economiei.

Motivele identificate in studiul de fezabilitate pentru sistarea lucrarilor sunt costurile prea mari pentru modernizarea instalatiilor, temerea ca Uniunea Europeana nu va aproba punerea in functiune, din cauza vechimii, si posibilitatea ca apa din Dunare, folosita pentru racirea instalatiilor centralei, sa nu fie suficienta.

"La Unitatea 5, deoarece gradul de completitudine al lucrarilor existente in santier este de circa 2,8%, si datorita schimbarilor legislative, se estimeaza ca aceasta unitate va fi considerata ca unitate noua si in consecinta Uniunea Europeana nu va aproba continuarea lucrarilor si punerea ei in functiune in baza proiectului existent", potrivit notei de fundamentare a proiectului.

Centrala din Cernavoda asigura, cu cele doua reactoare functionale, aproximativ 19% din consumul de electricitate din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.