Presedintele UDMR, Klemen Hunor, prezent vineri la manifestarile comemorative din Pasul Nyerges, a transmis guvernantilor ca maghiarii vor ca limba lor materna sa devina limba oficiala in judetele locuite in majoritate de ei si vor autonomie.

In discursul festiv rostit cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus ca 15 Martie este sarbatoarea tuturor maghiarilor si a "libertatii maghiare", exprimandu-si convingerea ca "o viata adevarata nu poate fi traita decat in libertate".

"Pe cei care s-au rasculat impotriva despotismului si asupririi, pe cei care acum 165 de ani au purtat torta luptei maghiarilor pentru libertate, ii mana dorinta de a pune capat arbitrariului si impilarii. Dupa 165 de ani, ni-i amintim cu mandrie si marturisim ca telurile lor sunt si telurile noastre, valorile lor sunt si ale noastre", a spus Kelemen Hunor.

Acesta a adaugat ca fiecare epoca si fiecare generatie a dus "propria lupta pentru libertate" si ca maghiarii de acum sunt obligati sa continue aceasta traditie.

"Si noi, maghiarii zilelor noastre, care traim si muncim pentru familiile noastre, pentru natiunea noastra, avem de dus propria noastra lupta pentru libertate, si la fel va fi si maine, si poimaine - pentru ca batalia pentru libertate, pentru libertatea noastra, trebuie sa o ducem zi de zi", a spus Kelemen, scrie MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, nicio natiune din Bazinul Carpatic nu va fi libera pana cand comunitatilor maghiare din aceasta regiune "le va fi ingradita libertatea".

"Am constatat ca si astazi sunt multi aceia care vor sa ne ia libertatea, vor sa ne ingradeasca drepturile, vor sa ne faca slugi, pentru ca judeca gresit lumea si, in interiorul ei, soarta omului si a natiunii. Ei isi imagineaza gresit ca libertatea lor va fi mai multa, daca a noastra va fi mai putina! Noi trebuie mai intai sa risipim aceasta convingere gresita si trebuie sa spunem ca nimeni, fie el roman, slovac, sarb, niciunul dintre popoarele Bazinului Carpatic nu poate fi liber cata vreme este ingradita libertatea comunitatilor nationale maghiare care traiesc in aceasta regiune. Pentru ca libertatea adevarata, reala, exista doar atunci cand fiecare om este liber si isi asuma responsabilitatea libertatii sale”, a spus Kelemen Hunor.

Citeste si:
Ciucă este așteptat să-și depună mandatul de premier. Totul depinde...
Ciucă este așteptat să-și...

Potrivit acestuia, maghiarii nu doresc sa fie liberi "pentru a lua din libertatea altora", ci sa traiasca impreuna cu ceilalti, carora le "pretind" respectarea simbolurilor maghiarilor si sa consfiinteasca, prin Constitutie, limba maghiara oficiala in zonele locuite preponderent de etnici maghiari.

"Mesajul pe care il transmitem astazi tuturor este acela ca noi nu dorim sa fim liberi pentru a lua din libertatea altora. Noi spunem ca vrem si putem sa fim liberi impreuna. Si le cerem, le pretindem in modul cel mai hotarat, sa nu vrea sa ne ia limba, sa nu vrea sa ingradeasca folosirea limbii noastre materne si vrem sa dea si o recunoastere oficiala limbii maghiare in Transilvania, acolo unde traieste comunitatea noastra maghiara, iar acest lucru sa apara scris si in Constitutia tarii. Le cerem sa nu vrea sa ne priveze de simbolurile noastre nationale si comunitare, de steagul secuiesc, de steagul maghiar, pentru ca nicio interdictie, nicio porunca nu da rezultate cu noi, pentru ca nu permitem, si vom apara, vom sti sa aparam tot ceea ce i se cuvine fiecarui om liber, fiecarei natiuni libere", a declamat acesta, in aplauzele celor prezenti.

Citeste si:
PREMIERĂ: Acesta este noul Peugeot E-3008. Autonomie de 700 km
PREMIERĂ: Acesta este noul...

Kelemen Hunor a mai cerut Executivului "sa nu abuzeze de cele 70 de procente ale sale" si "sa nu faramiteze nici Tinutul Secuiesc, nici Partium-ul, cu ocazia apropiatei reorganizari a regiunilor", intrucat maghiarii nu vor accepta si vor "impiedica acest lucru cu toate puterile".

Totodata, el a cerut comunitatii maghiare sa nu repete greseala facuta de revolutionarii de la 1848, care au luptat unul impotriva celuilalt, ci sa fie unita impotriva "adversarilor" care vor sa-i ingradeasca drepturile.

La randul sau, presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, a sustinut ca obiectivele revolutionarilor de la 1848 sunt valabile si in prezent, referindu-se in special la solidaritatea maghiarilor, mesajul lui pentru actuala putere fiind de a le acorda maghiarilor dreptul de a-si rezolva problemele prin ei insisi.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost amendat pentru discriminarea maghiarilor
Traian Băsescu a fost amendat...

"Am un mesaj pentru cei aflati in fruntea tarii: in cazul in care clasa politica nu poate sa rezolve problemele existentiale ale tarii, atunci noi, prin noi insine, o sa o facem", a declarat Borboly.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.