Infractiunile in scoli si in zonele adiacente acestora au crescut cu 13 la suta in primul semestru al anului scolar 2012-2013, insa numarul lor raportat la numarul unitatilor de invatamant este unul redus, a declarat chestorul de politie Dumitru Jianu, vineri, la o dezbatere CNA.

Chestorul de politie Dumitru Jianu, director in cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, Directia de Ordine Publica, a participat la dezbaterea "Nu va uitati copiii la TV - Vezi ce vede copilul tau", organizata de Consiliul National al Audiovizualului.

Potrivit MEDIAFAX, Dumitru Jianu a vorbit despre faptele sesizate in anii scolari 2010-2011, 2011-2012 si in primul semestru din 2012-2013, nu despre cele constatate si solutionate de politie.

Potrivit lui Dumitru Jianu, infractiunile sesizate in incinta scolilor si in zonele adiacente acestora in anul scolar 2011-2012 au scazut cu patru la suta fata de 2010-2011. Autorii si victimele acestor fapte sesizate au fost preponderent elevi. Majoritatea acestor fapte sesizate au fost reprezentate de furt si talharie.

Pe de alta parte, potrivit lui Jianu, desi in primul semestru al anului scolar 2012-2013, comparativ cu perioada similara din anul scolar precedent, s-a constatat o crestere cu 13 la suta a infractiunilor in incinta scolilor si in zona adiacenta acestora, numarul acestora raportat la numarul de unitati de invatamant existente la nivel national este redus, fiind 0,2 la suta infractiuni pe scoala pe semestru.

Dumitru Jianu a precizat ca in primul semestru al anului scolar 2012-2013 au fost sesizate 740 de asemenea infractiuni.

"Cifra este cu mult redusa fata de perceptia pe care o avem despre siguranta in unitatile scolare. Fenomenul infractionalitatii juvenile manifestat in unitatile de invatamant preuniversitar este reprezentat de conflictele spontane, majoritatea fiind intre elevi, fara forme specifice de organizare, care nu evidentiaza actiuni criminale tipice unei grupari infractionale", a explicat chestorul de politie Dumitru Jianu.

El a mai spus ca desi aceste fapte sunt dramatice, ele sunt totusi "minore si au un grad redus de pericol social".

"La 10.000 de scoli la o populatie scolara de 3,3 milioane de elevi am inregistrat 740 de sesizari, care s-au confirmat sau nu intr-un semestru. Aceasta este realitatea. Vorbim de o cifra foarte, foarte redusa. Realitatea este ca scoala este un domeniu sigur, deci putem sa ne trimitem copiii la scoala", a spus Dumitru Jianu.

Citeste si:
A început greva generală în școlile din România, prima după 18 ani....
A început greva generală în...

El a dat asigurari ca Politia Romana, Ministerul Educatiei si autoritatile locale fac tot ce pot pentru a construi un domeniu mult mai sigur.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.