17 elevi romani au fost desemnati castigatori, alaturi de alti copii si tineri din Polonia, Grecia, Spania si Marea Britanie, la concursul de eseuri pe teme spatiale "Cassini - Om de stiinta pentru o zi", editia 2012, organizat de Agentia Spatiala Europeana (ESA).

Peste o mie de elevi europeni au fost invitati sa studieze trei posibile tinte pentru misiunea spatiala Cassini, respectiv planeta Saturn, satelitul sau natural "Pan" sau inelul "F" al acesteia si sa argumenteze care dintre cele trei obiective ar furniza cele mai relevante rezultate stiintifice, arata Agentia Spatiala Romana (ROSA), intr-un comunicat de presa.

Fiecare eseu a fost scris in limba materna a participantilor, acestea fiind transmise pana data de 3 decembrie 2012. Evaluarea a fost facuta de un grup de experti nationali.

Castigatorii romani la categoria 9-11 ani sunt Vlad-Cristian Dragne, Stefan Scarlatescu, Vlad Francu, Dan Gabriel Chisca, Tudor Caldarescu, Eduard Mironeanu, la categoria 12-13 ani - Ioana Ileana Ichim, Silvia Maria Nita, Ioana Stefania Petre, Alexandru Pascadi, Dragos Martac, Andrei Draghici, Claudiu Dan, iar la categoria 14-17 ani - Beatrice Gugu-Petrisor, Catalina Paraschiv, Adriana Mocanu si Catalin Adrian Parvu.

"Castigatorii au primit un pachet cu produse educationale si informative ESA si o diploma de participare. Editia 2013 a competitiei va fi organizata spre finalul anului 2013. Informatii vor fi publicate pe site-ul ESA", potrivit MEDIAFAX.

Concursul "Cassini - Om de stiinta pentru o zi", adresat elevilor europeni, a fost organizat de Agentia Spatiala Europeana (ESA), organism din care Romania face parte din anul 2011 ca membru cu drepturi depline.

Misiunea Cassini-Huygens este un proiect international al ESA, NASA si al Agentiei Spatiale Italiene prin care sunt studiate planeta Saturn, inelele si satelitii sai naturali. Cassini s-a inscris pe orbita saturniana in anul 2004, dupa o calatorie de aproape sapte ani, iar in anul 2005 sonda spatiala Huygens a asolizat pe suprafata satelitului Titan, cea mai mare luna a planetei Saturn. Misiunea Cassini va continua pana in anul 2017, urmand sa se incheie la doua decenii dupa lansarea sa.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.