Raed Arafat a declarat luni ca intre 6.000 si 8.000 de romani sufera de scleroza multipla, precizand ca pentru asigurarea tratamentului este alocata suma de aproximativ 96 de milioane de lei.

Raed Arafat a spus, la conferinta "Traind cu scleroza multipla in Romania", organizata de agentia de presa MEDIAFAX si Societatea de Scleroza Multipla din Romania, ca nu toti cei pana la 8.000 de romani diagnosticati cu scleroza multipla au nevoie de tratament.

Secretarul de stat a precizat ca, in prezent, 2.300 de pacienti beneficiaza de tratament prin programul national pentru scleroza multipla, iar pe lista de asteptare sunt 500 de persoane.

Anul trecut, in programul national pentru scleroza multipla au fost dati 96 de milioane de lei, reprezentand aproape jumatate din suma alocata pentru bolile rare, iar anul acesta a fost alocata o suma asemanatoare, a mai spus Arafat.

Secretarul de stat a mentionat ca exista o comisie care analizeaza programele de sanatate finantate de la buget, pentru o reasezare a lor si pentru scurtarea listelor de asteptare. Totodata, prin crearea Agentiei de Programe in cadrul Ministerului Sanatatii, fiecare program va avea un manager.

"Eu personal pot sa spun ca inteleg perfect situatia si ce ati explicat este mai mult decat clar. Preferabil este sa avem oameni care traiesc normal si nu sunt afectati de boala. Daca putem sa-i ajutam, este extrem de important sa rezolvam aceasta problema. Nu pot sa spun ca de maine cele 500 de cazuri intra pe lista (in tratament, n.r.), asta ar insemna sa mint. Dar e o realiatate ca la nivel de minister exista intentia de reasezare a programelor", a spus Raed Arafat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.