Casa din centrul Botosaniului in care s-a nascut Mihai Eminescu este lasata de izbeliste de autoritatile locale.

La parterul acesteia au fost deschise o sala de jocuri de noroc si un magazin de haine second-hand.

In ciuda biografiilor care au consacrat Ipotestiul drept loc al nasterii lui Eminescu, istoricii au stabilit cu certitudine ca poetul a fost adus pe lume intr-o casa din Centrul Vechi al orasului. Pana nu de mult, botosanenii intrau in casa lui Mihai Eminescu fara sa stie, doar pentru a juca la pacanele sau pentru a-si cumpara haine la mana a doua.

In acea casa somptuasa, situata langa Biserica Uspenia, locul unde a fost botezat poetul, Mihai Eminescu a trait intre anii 1850-1853 iar abia apoi a fost dus la Ipotesti de parintii sai, loc unde a petrecut o parte mare a copilariei sale. Casa familiei Eminovici a fost distrusa aproape in toatalitate intr-un incendiu devastator pe 3 iunie 1887 dar a fost refacuta dupa planurile originale in anul in care a murit poetul.

Ceea ce stim cu siguranta este ca acolo se aflau casele parintilor lui Mihai Eminescu, primite dota din partea mamei sale si stapanite un numar de ani de familia Eminovici. Din casele care exista acum, s-au pastrat totusi cateva elemente originale“, a spus Gheorghe Median, istoric la Muzeul Judetean Botosani, unul dintre cei care au studiat trecutul orasului.

Reprezentantii municipalitatii recunosc importanta imobilului, dar spun ca nu pot lua in calcul posibilatatea introducerii acestuia in circuitul turistic. „N-am cum sa ma intorc in timp. Asta este situatia! Ce s-a restaurat in Centrul Vechi au fost locuintele proprietate a municipalitatii”, a fost replica lui Viorel Iliuta, viceprimarul din Botosani, scrie adevarul.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.