Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) trebuie sa evacueze in urmatoarea perioada sediul din Calea Victoriei-Casa Monteoru, in urma unei decizii a instantei.

Tribunalul Bucuresti a decis, in aprilie 2010, ca sediul Uniunii Scriitorilor din Romania - Casa Monteoru sa fie restituit in natura mostenitorilor familiei Monteoru (Ioana Angelescu si mama sa, Nora-Geta Angelescu Monteoru, n.r.). Casa Monteoru, situata pe Calea Victoriei nr. 115, este clasata ca monument istoric de interes national in Lista Monumentelor Istorice din Romania.

Decizia Tribunalului a fost atacata la Curtea de Apel Bucuresti.

Pe 1 februarie 2013, Curtea de Apel Bucuresti a respins recursul ca nefondat. Decizia este irevocabila.

"Trebuie sa evacuam sediul, probabil nu intr-un termen foarte lung. Am primit notificarea alaltaieri dupa-masa (pe 20 februarie, n.r.). Am avut foarte multe procese, acesta este de evacuare. Este ultima instanta, nu se mai poate face nimic", a declarat vineri, potrivit MEDIAFAX, Nicolae Manolescu.

El a precizat ca au fost demarate procedurile pentru mutarea din Casa Monteoru intr-un alt imobil aflat in spatele Casei Vernescu, situata tot pe Calea Victoriei, dar la numarul 133.

"Avem unde sa ne ducem, in cladirea din spatele Casei Vernescu, care a fost reabilitata pe dinauntru. Avem unde ne duce. Nu asta este problema. Sigur ca nu mai sunt spatiile de aici (din Casa Monteoru, n.r.), nu mai avem sala in care sa putem sa facem lansari de carte, dar asta e. Ce sa facem?!", a spus Nicolae Manolescu.

Nicolae Manolescu a fost intrebat si daca a discutat cu reprezentantii Primariei Municipiului Bucuresti sau cu cei ai Guvernului despre o posibila rascumparare a Casei Monteoru de la actualii proprietari, pentru darea din nou in folosinta USR. O astfel de situatie s-a intamplat in cazul actualului sediu al Uniunii Teatrale din Romania (UNITER), care a fost retrocedat in 2006 fostului proprietar, iar, un an mai tarziu, Primaria Municipiului Bucuresti a cumparat cladirea, pentru suma de 2,3 milioane de euro - fara taxele aferente tranzactiei, si a dat-o din nou in folosinta UNITER.

Citeste si:
Război în Sudan. MAE: 9 români au fost evacuați din mijlocul...
Război în Sudan. MAE: 9...

"Asta se intampla in vremuri mai bune decat acum. Si nu este vorba de acelasi tip de imobil. Ala (sediul UNITER, n.r.) e un imobil oarecare sa zic asa, iar asta (Casa Monteoru, n.r.) este imobil de patrimoniu. Eu nu cred ca cineva, la ora actuala, Primaria sau Guvernul ar avea bani sa rascumpere un asemenea imobil (Casa Monteoru, n.r.). Nu stiu, nu cred. Cel putin acum trei-patru ani, cand a inceput balamucul, noi ne-am interesat. Am intrebat, am vorbit cu Caramitru, el a prins vremuri bune si era o cladirea banala, a carei rascumparare a costat cateva milioane, aici e vorba de mai mult, presupun", a spus Nicolae Manolescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.