Consiliul Judetean (CJ) Hunedoara a decis sa preia de la Ministerul Culturii patrimoniul cetatii dacice Sarmizegetusa Regia din Muntii Orastiei, devenind astfel administratorul monumentului istoric protejat UNESCO.

Consilierii judeteni din Hunedoara au votat, miercuri, pentru preluarea patrimoniului cetatii dacice Sarmizegetusa Regia de la Ministerul Culturii, Consiliul Judetean devenind astfel administratorul monumentului si urmand sa infiinteze, printre altele, un muzeu in care sa fie expuse descoperirile facute in preajma cetatilor.

"De foarte multa vreme dorim sa preluam in administrare cetatile dacice. Am inceput cu Sarmizegetusa Regia. Practic, cu tot cu zona de tampon a monumentului istoric protejat UNESCO, am preluat aproape 19 hectare de teren", a spus presedintele CJ Hunedoara, Mircea Molot, scrie MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, autoritatile judetene intentioneaza sa exploateze potentialul turistic al cetatilor dacice, fiind pregatite in acest sens mai multe proiecte, inclusiv pentru protejarea monumentelor UNESCO.

"Vom infiinta un muzeu unde sa fie expuse toate exponatele descoperite in proximitatea cetatilor dacice, pentru ca piesele arheologice sa nu mai fie transferate la muzeele din alte judete. Avem proiecte legate de paza si conservarea siturilor istorice. Cred ca in cateva luni de la preluarea in administrare a cetatilor dacice toate aceste lucruri vor fi posibile”, a afirmat presedintele CJ Hunedoara, adaugand ca pentru atingerea acestor obiective vor fi accesate si fonduri nerambursabile europene.

Cetatile dacice de la Sarmizegetusa Regia, Costesti-Cetatuia, Blidaru, Luncani-Piatra Rosie, Banita si Capalna (Alba) au fost incluse pe lista UNESCO in anul 1999. De atunci, autoritatile judetene din Hunedoara au solicitat, in mai multe randuri, preluarea acestora in administrare, dar proiectele s-au blocat in diverse stadii.

Citeste si:
Cătălin Moroșanu: Mi-a plăcut foarte mult de I.C. Brătianu
Moroșanu, despre modelul său...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.