Ministerul Culturii spune ca nu poate recupera cele sapte locomotive cu abur, bunuri de patrimoniu, vandute la licitatie.

Sapte locomotive cu abur din Sibiu au fost vandute prin licitatie la preturi foarte mici, iar una dintre acestea, care valora 65.000 de euro, a fost achizitionata cu 4.000 de euro, la Zlatna. Respectiva locomotiva se afla, in prezent, intr-un atelier din Cluj, unde este supusa unui proces de restaurare. Situatia, semnalata de Sabin Luca, directorul Muzeului National Brukental din Sibiu, a ajuns in atentia Ministerului Culturii, dar si a Directiei de Cultura Sibiu si a Serviciului Investigatii Criminale Sibiu.

Potrivit MEDIAFAX, reprezentantii Ministerului Culturii au precizat joi, referitor la locomotiva cu abur vanduta la Zlatna, ca astfel de interventii de reparatie si restaurare asupra unui bun cultural mobil clasat se fac, in conditiile legii, doar in laboratoare sau ateliere autorizate si de personal acreditat in acest sens.

"In cazul bunurilor culturale mobile clasate in tezaur, este necesar si avizul prealabil al Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor. Pana in prezent, nu a fost solicitat un astfel de aviz referitor la cele 7 locomotive cu abur (care au fost vandute prin licitatie, n.r.). Efectuarea unor interventii de restaurare asupra bunurilor clasate in tezaur, de catre laboratoare sau ateliere neautorizate, sau fara avizul Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor sunt considerate contraventii (care se aplica de catre agenti constatatori de la nivelul serviciului public deconcentrat al Ministerului Culturii ) sau, daca aceste interventii au avut ca efect degradarea, aducerea in stare de neintrebuintare sau distrugerea, se intrunesc conditiile unei infractiuni (care se constata la nivelul politiei)", se arata in raspunsul Ministerului Culturii.

Citeste si:
USR a depus moțiune simplă împotriva ministrului Culturii
USR a depus moțiune simplă...

In anul 2000 au fost clasate un numar de 71 de locomotive cu abur si diverse alte utilaje feroviare, prin Ordinul ministrului Culturii cu nr. 2686/31.07.2000. Cele 7 locomotive cu abur apartinand de SC BRAFOR SA au fost clasate prin OMCC nr. 2020 din 19.01.2006.

Pentru aceste sapte locomotive cu abur clasate in categoria tezaur a patrimoniului cultural national, Ministerul Culturii a primit oferte succesive - in 2008, 2009 si 2010 - de exercitare a dreptului de preemtiune (dreptul de care se bucura cineva de a fi preferat in calitate de cumparator al unui bun, n.r.) al statului.

Insa, analizand ofertele, Ministerul Culturii le-a respins din considerente financiare - pretul solicitat a fost considerat prea mare, intre 30.000 si 70.000 de euro pentru fiecare dintre locomotive - si in urma constatarii lipsei documentelor care atesta dobandirea de catre S.C. BRAFOR S.A. Brasov a dreptului de proprietate asupra acestora.

Citeste si:
O fetiță de 13 ani a fost accidentată de o locomotivă în gara din...
O fetiță de 13 ani a fost...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.