Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat sesizarea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, si a lui Florin Iordache, presedintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru sistematizarea, unificarea si asigurarea stabilitatii legislative in domeniul justitiei, in legatura cu propunerea de modificare a art. 54 alin. (1) si (4) din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, care reglementeaza procedura de numire si revocarea procurorilor sefi.

Propunerea de modificare a statutului magistratilor vine din partea Sectiei pentru procurori a CSM. Aceasta ar urma sa aiba rolul principal in desemnarea propunerii pentru numirea procurorului general, a procurorului-sef DNA si a procurorului-sef DIICOT, precum si a subalternilor lor directi.

Ministrul Justitiei ar urma sa dea un aviz, iar presedintele Romaniei ar urma sa faca numirea, prin decret.

O procedura similara ar urma sa fie facuta si in cazul revocarii din fruntea Ministerului Public, scrie Digi24.

In cazul in care factorii politici nu ar fi de acord cu inversarea rolurilor CSM si ministrului justitiei, Sectia pentru procurori a CSM propune ca avizul Consiliului sa fie obligatoriu si nu consultativ.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.