Politica 30 Mai 2018 17:18
Senatorul liberal Alina Gorghiu sustine ca decizia Curtii Constitutionale privitoare la revocarea Laurei Codruta Kovesi a lovit puternic in credibilitatea CCR.

"Solutia de astazi a CCR a lovit puternic in credibilitatea CCR. Nu exista din punct de vedere logic si legal alta solutie decat respingerea solicitarii ca inadmisibila, insa nu e prima data cand, in ultimii ani, Curtea Constitutionala se compromite.

Motivarea va fi extrem de importanta, sper ca de acolo sa intelegem argumentele judecatorilor care au pronuntat aceasta decizie. Ar fi pacat ca votul sa fi fost strans, pentru ca asta ne-ar duce cu gandul la o cheie evident politica.

Este foarte important sa vedem pe ce considerente CCR a decis sa dea astazi apa la moara unui proces care duce, de exemplu, la revocarea sefului DNA, pe aceeasi procedura sau la fel de facil ca revocarea unui ministru sau a unui prefect. Nu imi doresc sa vad guvernarile viitoare incepandu-si mandatele prin schimbarea procurorilor si a prefectilor, cred ca nimeni din Romania nu vrea asa ceva.

Argumentele juridice erau de partea institutiei prezidentiale si in mod cert deciziile CCR anterioare spun acelasi lucru. In functiile publice, presedintele numeste fara sa poti sa-i golesti atributul prezidential de continut si de importanta.

Este gresit sa asistam la schimbari nejustificate ale jurisprudentei CCR pentru ca, in acest caz, tot sistemul constitutional devine subred. Si eu si alti oameni politici si institutiile statului, ne bazam declaratiile si actiunile pe deciziile CCR pe care le consideram ca interpretari ale Constitutiei. De aceea CCR ar trebui sa nu schimbe propriile opinii din trecut de la alb la negru atat de brusc, pentru ca atunci nu vom mai sti ce repere trebuie sa avem.

Iar consecintele deciziei pronuntate azi vor trece mult dincolo de limitele mandatului Procurorului Sef Laura Codruta Kovesi. Nu cred ca puterea incredintata ministrilor justitiei care vor urma, de a schimba in felul acesta procurorii cu rang inalt, va fi folosita cu intelepciune. Nici macar nu este vorba numai despre conducerea DNA!

Citeste si:
Gorghiu: În interiorul PNL nu a fost discutată remanierea
Alina Gorghiu: „În interiorul...

Consecinta cea mai grava este ca se instituie prin decizie CCR autoritatea ministrului Justitiei asupra procurorilor! Sa ma gandesc ca maine ministrul Toader, la solicitarea PSD, il revoca pe procurorul general pentru ca nu le e pe plac?!

Vor fi efecte multe in timp si in niciun caz pentru binele si independenta justitiei", a scris Alina Gorghiu pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.