Politica 21 Mai 2018 10:11
Liderul PMP, senatorul Traian Basescu, a declarat duminica seara ca presedintele Klaus Iohannis nu il poate revoca din functie pe actualul premier in urma unei eventuale urmariri penale dupa plangerea facuta de liderul PNL, Ludovic Orban, deoarece Constitutia nu ii confera respectiva prevedere, iar acesta poate fi demis doar de Parlament, printr-o motiune de cenzura.

Basescu a precizat ca premierul ar putea fi suspendat timp de 45 de zile, dar chiar daca s-ar intampla acest lucru, presedintele nu poate emite decretul de revocare.

"Art. 107 (din Constitutie - n.r.) spune foarte clar: presedintele Romaniei nu-l poate revoca pe primul ministru. Si de aici venim si spunem: sta suspendat 45 de zile premierul. Si? Pentru ca cineva trebuie sa emita un decret de revocare. Presedintele nu poate. Ar putea Parlamentul, dar numai printr-o motiune de cenzura. Deci premierul nu poate fi schimbat decat prin votul Parlamentului. Majoritatea care e acum in Parlament arata ca n-ar fi nicio sansa ca Parlamentul sa dea un vot, sa zicem ca face opozitie, unei motiuni de cenzura. N-ar fi nicio sansa sa treaca. Daca s-ar merge pe aceasta idee, este clar ca optiunea de cenzura picata in Parlament, premierul este mai viu ca oricand", a declarat Basescu la B1 TV.

Fostul sef al statului a subliniat ca, daca ar fi avut aceasta posibilitate, i-ar fi revocat din functie pe fostii premieri Calin Popescu Tariceanu si Victor Ponta.

"Ca sa ai o revocare, trebuie sa fie vointa presedintelui, exprimata in mod legal. Ori aici ii scrie ca nu poate. Ce te faci? Si m-as mai duce putin cu interpretarea intr-o zona, pentru ca discutam despre premier, si zona in care m-as duce ar fi articolul 110, care spune: numai Camera Deputatilor, Senatul si presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului. Eu cred ca un procuror inteligent spune: sesizarea e facuta de domnul Orban Ludovic. Ia sa vedem, e cumva presedintele Camerei Deputatilor? Nu. E cumva presedintele Senatului? Nu. E cumva presedintele Romaniei? Nu. Deci nefiind niciunul din cei trei, procurorul vine si spune, e o sesizare care nu intruneste conditiile. Asta daca vrea sa respecte Constitutia Romaniei", a precizat Traian Basescu.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Acesta a punctat insa ca "procurorul este acoperit" si daca "incepe o cercetare in rem si constata ca Viorica Dancila a facut inalta tradare", solicitandu-i apoi presedintelui Iohannis "aprobarea inceperii urmarii penale in personam".

"Procurorul este acoperit si daca face urmatorii pasi: incepe o cercetare in rem, constata ca a facut inalta tradare doamna Dancila si ii cere presedintelui sa aprobe inceperea urmaririi penale in personam. Si aproba sau nu aproba. As trage o concluzie: presedintele s-ar compromite daca ar intra in jocul acesta pentru ca are o precizare in Constitutie, ca nu il poate revoca pe primul ministru nici direct si nici indirect", a mai spus Basescu, potrivit Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.