Politica 9 Mai 2018 11:20
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a transmis un mesaj de Ziua Europei.

"9 MAI este o zi importanta pentru Romania. Astazi, ne bucuram impreuna ca putem sa celebram Ziua Europei. Ne mandrim ca tara noastra face parte din marea familie europeana si avem convingerea ca aceasta este calea de urmat pentru a ne atinge obiectivele de dezvoltare. Este un prilej pentru noi sa ne reafirmam atasamentul fata de principiile si valorile europene: democratia, respectul fata de demnitatea umana, libertatea si solidaritatea sociala, suprematia legii si respectarea drepturilor cetatenesti.

Unitatea Europei este singurul garant al unui spatiu de pace si stabilitate pe continent si singura solutie viabila de a evita eventuale conflicte. Spun asta pentru ca astazi sarbatorim si Ziua Victoriei Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-Al Doilea Razboi Mondial, fapt ce reprezinta capitularea neconditionata a Germaniei naziste, punand astfel capat celei mai grave conflagratii din istoria continentului european.

Eroismul, faptele de vitejie si sacrificiile militarilor nostri au contribuit la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, iar eforturile si determinarea care au animat, la acel moment, intreaga tara, ne fac astazi sa purtam cu demnitate numele de romani.

Dar, dragi romani, cel mai important reper al acestei zile ramane Declaratia de Independenta a Romaniei, rostita in Parlament, acum 141 de ani, de catre ministrul de externe, Mihail Kogalniceanu.

Astfel, 9 mai 1877, ziua in care s-au rostit cuvintele 'Suntem independenti, suntem natiune de sine statatoare' reprezinta pentru noi - alaturi de 1 decembrie 1918 - clipele de aur ale istoriei poporului roman.

Iata de ce noi, cei de astazi, trebuie sa fim mandri de inaintasii nostri care in perioadele de rascruce au stiut sa ramana demni si sa isi hotarasca singuri soarta. O soarta care, insotita de patriotismul si eroismul stramosilor nostri, ne-a adus unde suntem astazi: Sa avem o tara independenta, demna si europeana!

Citeste si:
Zelenski: „Suntem pregătiţi pentru o pace corectă şi justă”
Zelenski: „Suntem pregătiţi...

De aceea imi doresc ca astazi, mai mult ca oricand, in anul 2018 – Anul Centenarului Marii Uniri, sa pretuim valorile nationale care ne-au insufletit pe parcursul istoriei si sa le transmitem neatinse generatiilor viitoare. Va indemn, dragi romani, sa ne iubim tara si istoria!

La multi ani, Romania! La multi ani, Europa!
La multi ani tuturor cetatenilor europeni!", a scris Carmen Dan pe Facebook.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.