Politica 5 Mai 2018 11:48
Presedintele Klaus Iohannis a afirmat vineri, referindu-se la memorandumul privind mutarea Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, ca greseala a fost facuta si acum trebuie reparata.
Intrebat, la Ruse, daca stie ce contine acest memorandum, seful statului a raspuns: "Da, stiu ce contine. (...) Parerea mea a ramas aceeasi: Guvernul nu trebuia sa se apuce de o tema care este a presedintelui fara sa discute cu presedintele. Greseala a fost facuta. Ceea ce trebuie acum sa facem in continuare este sa o reparam, fiindca nu am absolut niciun interes, si Romania, ca stat, nu are absolut niciun interes sa isi strice relatiile foarte bune de prietenie, de exemplu, cu Israelul, pentru niste politicieni care nu au inteles care este rostul lor".

De asemenea, Iohannis a fost intrebat daca ia in calcul sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la un conflict institutional in acest caz.
"Aceste teme sunt foarte sensibile si in momentul in care voi lua o decizie care poata fi explicata publicului o sa va spun aceste chestiuni, dar nu vreau sa intru in speculatii pe o tema atat de sensibila", a precizat, in context, Iohannis.

El a subliniat ca memorandumul este secret, motiv pentru care nu poate discuta despre continutul acestuia, scrie Agerpres.
"Doar unii care s-au considerat putin mai importanti au fugit la televizor si au povestit despre memorandum", a completat seful statului.

Presedintele a precizat ca se poate discuta prospectiv despre o posibila mutare a Ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim.

"De exemplu, in Israel se discuta de cel putin 20 de ani aceasta chestiune, in realitate se discuta de mai multa vreme, insa discutia ramane una prospectiva atata vreme cat conditiile cerute de ONU, de UE nu sunt indeplinite. Noi nu putem sa facem o politica externa care se bazeaza pe ce? Pe o dorinta care oricat de legitima ar fi nu se incadreaza in cerintele dreptului international. Aceste chestiuni au mai fost discutate. Ele nu se rezuma nici pe departe a interpreta in mod amatoristic Constitutia Romaniei. Sunt chestiuni extrem de complicate legate de procesul de pace din Orientul Mijlociu si poate va amintiti cand am discutat aceasta chestiune cu premierul Netanyahu, care m-a sunat pe aceasta tema, i-am spus ca noi intelegem dorinta de a avea capitala acolo si istoric, cultural exista motivatii puternice pentru aceasta dorinta, dar mutarea ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim tine mai degraba de finalizarea si rezolvarea procesului de pace in zona decat de vointa politica a unui actor din Europa",
a subliniat Klaus Iohannis, mentionand ca discutia cu premierul israelian a avut loc inainte de inceperea dezbaterilor pe aceasta tema in tara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.