Politica 4 Mai 2018 09:59
Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, a afirmat, joi, ca nu exista nicio intentie a PSD de preluare a controlului asupra Bancii Nationale a Romaniei.

El a calificat discutiile avute joi, la Parlament, cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in prezenta premierului Viorica Dancila si a ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, ca fiind unele foarte bune.

Dragnea a adaugat ca discutiile au avut loc in urma unui schimb de scrisori intre el si Mugur Isarescu si a anuntat ca nu este nevoie de o mediere de la nivel inalt, pentru ca nu exista un conflict intre Guvern si BNR. El a adaugat ca aceste scrisori vor fi publicate, scrie Agerpres.

"A fost o discutie de trei ore, destul de serioasa, despre situatia macroeconomica. Ce este important este ca si Guvernul si BNR au convenit ca principalele cauze pentru pentru cresterea inflatiei in aceasta perioada sunt factori exogeni (...) este vorba de factori din afara Guvernului sau BNR - gaze, energie, petrol, care au o contributie masiva la cresterea inflatiei si care nu sunt gestionate nici de Guvern, nici de BNR. (...) Nu exista niciun indiciu ca Romania ar fi in criza sau in prag de criza sau ca exista argumente pentru a se vorbi despre instabilitate. De la inceputul intalnirii, eu am adus in discutie ca nu este cazul, nu este necesara o mediere pentru ca nu exista un conflict intre BNR si Guvern. De asemenea, i-am spus domnului guvernator ca, contrar celor ce sunt spuse in spatiul public de unii cu functii foarte inalte si mai putin inalte, nu exista nicio intentie a PSD sa preia controlul, nu exista nicio intentie a PSD sa preia controlul Bancii Nationale, ba dimpotriva. Domnul guvernator are, asa cum a avut intotdeauna din partea mea (...), sprijin total. (...) Banca Nationala este o institutie sanatoasa, o institutie importanta, un pilon fundamental al stabilitatii macroeconomice si monetare si conducerea Bancii Nationale este o conducere cu experienta si cu foarte multa expertiza", a declarat Liviu Dragnea, la finalul intrevederii cu Viorica Dancila si cu Mugur Isarescu.

Colaborare bazata pe intalniri frecvente constante intre BNR si Guvern

"Mai mult, Guvernul si-a aratat disponibilitatea ca, inainte de orice masuri pe care urmeaza sa le ia conform programului de guvernare, sa aiba o intalnire cu BNR si sa analizeze impreuna daca e nevoie de alte masuri care sa completeze efectele posibile ale actiunilor respective sau nu. De asemenea, sa fie o informare mult mai plina de substanta intre cele doua institutii. BNR si-a aratat deschiderea totala pentru o colaborare cu Guvernul, pentru ca obiectivul si obiectivele sunt comune - stabilitate macroeconomica durabila a Romaniei si continuarea procesului de dezvoltare si continuarea masurilor care au dus la cresterea veniturilor populatiei si masurilor fiscale care ajuta mediul de afaceri", a spus presedintele PSD.

Intrebat daca isi mentine declaratia conform careia BNR isi coordoneaza unele actiuni cu liderii opozitiei si presedintele, aducand deservicii Romaniei, Dragnea a spus: "Mi-o mentin. Mi-am mentinut-o si in fata domnului guvernator. Este vorba de unii functionari de acolo. Niciodata n-am spus ca sunt declaratii ale domnului Mugur Isarescu si cred ca este bine ca si din partea Guvernului si din partea celor care lucreaza in BNR sa fie mai putine declaratii care exced cadrului constitutional si institutional in care trebuie sa actioneze fiecare".

Potrivit liderului PSD, previziunile economice pentru acest an sunt bune, iar pentru 2019 sunt si mai bune.

Dragnea a negat ca va fi introdusa o cota progresiva pe venituri salariale: "Nu-i adevarat. Nu are de gand (n.r. - PSD) si PSD inca isi mentine libertatea de a actiona dupa aceste minciuni care apar in niste zone care dau ca sigure stiri date pe surse".

Presedintele Camerei Deputatilor a mai spus ca viitoarele intalniri BNR - Guvern nu vor mai avea loc la Parlament, urmand sa fie ori la Palatul Victoria ori la sediul BNR, "intr-o frecventa pe care si-o vor stabili de comun acord". El a adaugat ca va lua parte la aceste intalniri doar daca va fi invitat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.