Politica 1 Mai 2018 10:15
Prim-ministrul Viorica Dancila a negat luni informatiile conform carora in ultimul an s-ar fi diminuat sumele virate catre Pilonul II de pensii, subliniind ca in ianuarie 2018 acestea au inregistrat o crestere de 19,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, a tinut sa mentioneze ca punctul de pensie va creste de la 1 iulie.

"Contributiile la Pilonul II de pensii in ianuarie 2017 erau de 493 de milioane de lei, in ianuarie 2018 - 590 de milioane de lei. Deci, vorbim de o crestere de 19,6%. Deci, ati vazut ca apar foarte multe stiri care vor sa creeze incertitudine. Eu zic ca pana nu venim cu o forma finala, toate aceste speculatii... In niciun caz pensionarii nu vor pierde. (...) Dar in acelasi timp se vehiculeaza din ce in ce mai mult faptul ca un pensionar are posibilitatea sa opteze pentru Pilonul II de pensie sau nu. Orice decizie pe care o vom lua legat de Pilonul II de pensii va fi foarte bine argumentata, justificata, explicata. De aceea ati vazut ca in ultima perioada nici nu am mai venit cu foarte multe lucruri care se spun de o parte sau de alta. Venim cu o forma finala, o explicam oamenilor, astfel incat sa poata sa aiba o imagine clara a Pilonului II de pensie", a declarat ea, la Romania Tv.

Dancila a afirmat ca proiectul legii pensiilor va fi dezbatut in sesiunea parlamentara din toamna, scrie Agerpres.
"Categoric da (proiectul va fi dezbatut, n.r.). Este una dintre promisiunile programului de guvernare, alaturi de legea educatiei, legea sanatatii, legea manualelor. Eu vreau ca programul de guvernare sa fie implementat", a mai spus Viorica Dancila.

Prim-ministrul a mai precizat ca un principiu pe care il va respecta legea pensiilor este "pensie egala" pentru "munca egala" si ca metodologia de calcul al pensiei ar urma sa cuprinda si veniturile din sporuri.
"Inca mai exista discutii pe baza legii pensiilor. Doamna ministru Olguta Vasilescu are deja aceasta lege, dar trebuie sa vedem foarte bine, sa calculam foarte bine, astfel incat sa avem o lege a pensiilor care sa fie pliata pe realitatea din Romania si sa aduca un plus pentru pensionari", a spus ea.

Dancila a facut referire si la calendarul cresterii pensiilor pentru perioada urmatoare.

"Avem in vedere cresteri de pensii incepand cu 1 iulie, anul acesta, astfel incat vom creste, incepand cu 1 iulie, punctul de pensie de la 1.000 la 1.100 de lei. Vom creste pensia minima de la 520 de lei la 640 de lei. Asa cum am avut o programare a cresterii salariilor, avem o programare si a cresterii pensiilor. Astfel, in 2019 punctul de pensie va ajunge la 1.265 de lei, iar in 2020 punctul de pensie va ajunge la 1.775 de lei",
a precizat ea.

In ce priveste pensiile speciale, Viorica Dancila a apreciat ca trebuie sa existe un echilibru in sistem.

"Trebuie sa un echilibru in sistem. Sunt convinsa ca ministrul Muncii are in vedere acest lucru. Nu vreau sa ma hazardez in a da acum solutii, pana nu le fundamentam, pana nu vedem legea finala",
a spus premierul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.