Deputatul PNL Pavel Popescu o acuza pe senatoarea Carmen Dan, ministru de Interne, ca vrea sa elimine, printr-un proiect de lege, responsabilitatea statului fata de cetatean in cazul unor erori cu privire la datele personale, in conditiile in care ii foloseste aceste date prin derogari de la Regulamentul privind protectia datelor personale, care trebuie implementat pana pe 25 mai.

"Guvernul Romaniei desprinde acest stat de tot ce inseamna evolutia normala a tehnologiei in contextul globalizarii, arunca Romania in epoca de piatra din perspectiva IT. (...) UE spune foarte clar, dupa toate aceste scandaluri cu Cambridge Analytica, dupa toate aceste interferente ale companiilor si ale statelor in vietile private ale romanilor, trebuie sa spunem stop vizavi de modul in care trebuie sa lucram cu aceste date. Desi Regulamentul este unul foarte clar si - atentie! - companiile vor plati amenzi de pana la 20 de milioane de euro sau 4% din cifra de afaceri, doamna Carmen Dan a venit cu un proiect de lege cu cateva zile inainte de a adopta acest Regulament, in care a absolvit de tot ceea ce inseamna responsabilitate in cazul in care statul va gresi - si stim ca statul greseste zilnic cu aceste date - si nu va mai trebui sa plateasca amenzi. Doamna Carmen Dan spune asa: UE ne pedepseste cu 20 de milioane de euro in cazul in care ne jucam cu datele unui roman (...), dar nu vom plati amenzi, in timp ce mediul privat plateste amenzi si a venit cu cateva amendamente extrem de importante: nu se mai pot procesa date biometrice de catre mediul privat. (...) Doamna Carmen Dan vrea sa scoata pur si simplu responsabilitatea statului in raport cu cetateanul ,in conditiile in care ii foloseste datele, uneori in mod abuziv. (...) Nu cred ca aceasta lege poate trece in halul acesta", a declarat Pavel Popescu la Parlament.

Deputatul liberal a sustinut si ca prin acest proiect de lege se interzice crearea de profile ale pacientilor.

"Imi limiteaza dreptul meu constitutional ca cetatean de a ma duce intr-un spital pentru ca nu pot fi tratat in spitalele care nu exista construite de Guvernul actual", a afirmat deputatul PNL.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a amanat aceasta propunere pana saptamana viitoare, potrivit acestuia.

"Noi am reusit la Comisia juridica sa-l amanam, in Comisia de IT a trecut intr-un mod clasic. Au venit trei inlocuitori care, departe de mine gandul de a-i pune intr-o lumina proasta, nu au nicio expertiza pe acest domeniu. Au venit, au ridicat mana asa cum li s-a zis de la partid. A trecut avizul de Comisia IT si am reusit in Comisia juridica sa o amanam cu o saptamana pentru a veni cu amendamente si a scoate aceste aberatii pe care doamna Carmen Dan le-a depus in lege", a spus Pavel Popescu.

Citeste si:
Statul vrea miliardul de la OMV Petrom. Soluția găsită
Statul vrea miliardul de la...

Propunerea legislativa privind masuri de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European si al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/EC (Regulamentul general privind protectia datelor) a fost initiata de senatorii Carmen Dan si Serban Nicolae, scrie Agerpres.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.