Presedintele Comisiei parlamentare speciale pentru Legile Justitiei, Florin Iordache, sustine ca modificarile facute la Legile 303/2004, 304/2004 si 317/2004 sunt in concordanta cu recomandarile Comisiei de la Venetia.

"Comisia speciala a fost infiintata tocmai pentru a pune in concordanta legislatia existenta cu deciziile Curtii Constitutionale. Noi tocmai asta am facut si vreau sa va spun ca noi am tinut cont de deciziile Curtii. Printre altele, am fost atacati permanent ca incercam sa politizam Justitia, sa subordonam Justitia. Eu am cerut de la inceputul dezbaterilor sa imi precizati un singur articol care subordoneaza Justitia sau, intr-un fel sau altul, modifica legislatia penala.

De fiecare data, ati invocat faptul ca ar trebui sa solicitam un punct de vedere al Comisiei de la Venetia. Eu v-am solicitat, stimati colegi, inainte de a ne critica, haideti sa citim. Daca am citi mai mult si daca am citi cu atentie deciziile CCR, la fiecare din cele trei decizii CCR ne precizeaza foarte clar ca acele modificari pe care noi le-am facut si le-am propus nu afecteaza in niciun fel independenta Justitiei, iar modificarile pe care le-am facut sunt in concordanta cu deciziile Comisiei de la Venetia", a declarat Iordache, citat de capital.ro.

Parlamentarii din Comisia pentru legile justitiei au dat marti raport de admitere, in ansamblu, pentru legile 303/2004 si 317/2004 privind Statutul magistratilor, respectiv privind functionarea si organizarea CSM.

Ambele rapoarte au fost votate cu 13 voturi pentru si 6 impotriva.

Printre cele mai importante modificari la cele doua legi se afla eliminarea presedintelui Romaniei din numirea conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.