Presedintele Donald Trump negociaza cu cateva state posibilitatea acordarii unor exceptii la noile tarife la importurile de otel si aluminiu, a anuntat Casa Alba, transmit EFE, Reuters si AP.

Saptamana trecuta, Donald Trump a anuntat introducerea unor tarife de 25% la importurile de otel si de 10% la aluminiul importat, dar a exceptat Canada si Mexic si a oferit posibilitatea excluderii altor aliati. Taxele ar urma sa intre in vigoare in data de 23 martie.

"El lucreaza cu un numar de state individuale si negociaza pe probleme de securitate nationala, unde putem lucra impreuna si exista o anumita flexibilitate. Vom continua sa avem aceste conversatii si vom continua pana la sfarsitul saptamanii viitoare", le-a declarat jurnalistilor purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sarah Sanders. Oficialul nu a furnizat alte detalii privind discutiile, potrivit Agerpres.

Uniunea Europeana si Japonia au cerut Washingtonului sa fie exceptate de la noile tarife la importurile de otel si aluminiu, argumentand ca exporturile lor nu reprezinta o amenintare la adresa securitatii Statelor Unite.

Comisia Europeana va raspunde la tarifele pe care intentioneaza sa le aplice Statele Unite ale Americii pentru importurile de otel si aluminiu prin introducerea unor taxe vamale pentru o serie de produse din SUA, valoarea acestor exporturi in UE fiind de 6,4 miliarde euro. Executivul comunitar a publicat vineri doua liste cu produsele care vor fi afectate de posibilul raspuns european care, conform Bruxellesului, vor reprezenta echivalentul daunelor provocate de actiunea SUA.

Prima lista, a carei valoare va fi de 2,83 miliarde euro, impartita intre produse din otel, agricole si din alte sectoare, va trebui notificata Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) in maximum 60 de zile din momentul in care administratia americana oficializeaza masurile anuntate, ceea ce, probabil, se va intampla pe 23 martie.

Documentul include produse precum porumb dulce, suc de portocale, merisoare, bourbon, orez, produse de machiaj, tutun, motociclete, articole de imbracaminte si zeci de clase de tevi, tuburi si structuri de otel folosite in constructii si industrie.

Citeste si:
Taxa de raft și adaosul comercial, rediscutate de Guvern....
Taxa de raft și adaosul...

Toate acestea vor avea o taxa de 25 % ce ar putea fi aplicata din orice moment dupa notificarea listei la OMC, au precizat sursele care au dorit sa-si pastreze anonimatul.

Acestea au confirmat, de asemenea, existenta unei a doua liste si, desi nu au spus valoarea exacta a acesteia, au afirmat ca cele doua liste totalizeaza 6,4 miliarde euro, cee ce inseamna ca a doua serie de produse va avea o valoare de circa 3,6 miliarde euro. Documentul include multe bunuri prezentate deja in prima, dar si altele, precum fixativ de par, prosoape de bucatarie, paturi sau articole de ceramica, vesela si anumite tipuri de camioane, printre altele.

Aceasta lista va putea fi aplicata numai in momentul in care OMC va stabili ca masurile impuse de SUA sunt ilegale sau dupa trei ani de la data implementarii acestora, respectiv 23 martie 2021.

Dintre acestea, unele articole vor fi folosite ca raspuns la tarifele pentru otel si vor fi supuse unor taxe europene de 25%, in timp ce pentru acelea folosite ca reactie la tarifele pentru aluminiu, taxele vor fi de 10%, dar nu s-a stabilit inca ce produse vor intra in fiecare categorie.

Citeste si:
Aurescu va participa la reuniunea miniştrilor de Externe din...
Aurescu va participa la...

Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru Comert, a subliniat ca Uniunea Europeana nu este o amenintare la adresa securitatii Statelor Unite si se asteapta sa fie exclusa de la aplicarea tarifelor anuntate de presedintele Donald Trump, in caz contrar fiind pregatita sa adopte masuri de retorsiune in termen de 90 de zile.

Saptamana viitoare, Cecilia Malmstrom se va intalni cu secretarul american pentru Comert, Wilbur Ross, pentru a discuta tarifele anuntate de Donald Trump.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.