Premierul Viorica Dancila a declarat marti ca, dupa intalnirile pe care le-a avut la Bruxelles cu oficiali europeni, a pus bazele "dimensiunii europene a guvernarii" si a anuntat crearea unui grup de lucru pentru absorbtia fondurilor europene.

"Noua ani in care am fost deputat european si acum intoarcerea la Bruxelles in calitate de prim-ministru, intalnirea unor persoane pe care le cunosc, intalnirea cu presedintele PE, Antonio Tajani, au fost pentru mine emotionante si in acelasi timp au constituit o provocare in asteptarile pe care le am in viitoarea cooperare cu Parlamentul European, cu Comisia Europeana sau Consiliul European.

Cred ca am pus bazele dimensiunii europene a guvernarii, asa cum am promis inca din prima zi cand am fost investita in functia de premier. Cred ca deschiderea, abordarea constructiva, transparenta cu liderii europeni, cu institutiile europene pot aduce plusvaloare mai ales prin faptul ca noi vom detine presedintia Consiliului UE incepand cu 1 ianuarie 2019", a afirmat Viorica Dancila, intr-un interviu la Romania Tv.

E nevoie de o foarte buna cooperare cu liderii europeni

Ea a mentionat faptul ca pentru a avea o presedintie a Consiliului UE de succes este nevoie de o foarte buna cooperare cu liderii europeni, cu institutiile europene.

"Am abordat in cadrul celor trei intalniri pe care le-am avut in acest moment presedintia Romaniei, faptul ca suntem in perioada de pregatire, ca avem nevoie de o cooperare foarte buna, mai ales ca in timpul presedintiei Romaniei vom avea Brexitul, cadrul financiar multianual si am sustinut cu tarie faptul ca trebuie sa avem pe cadrul financiar multianual un acord politic incheiat in timpul presedintiei", a spus Dancila.

Premierul a subliniat ca la intalnirea cu comisarul european Corina Cretu a discutat punctual despre fiecare proiect privind absorbtia fondurilor europene, mentionand ca sunt puncte in care lucrurile nu stau prea bine, scrie Agerpres."Am avut o discutie aplicata cu Corina Cretu. Am vazut punctul de unde plecam, sunt si puncte bune si rele, dar trebuie sa stim de unde plecam ca sa stim unde acceleram lucrurile. Am vorbit la modul general si punctual pe fiecare proiect in parte si asa cum am mai spus, la unele lucruri nu stam prea bine si aici as face referire la cele trei spitale, la M6, la Podul de la Braila. Cred ca menirea mea nu este sa ma vait si sa spun ca sunt lucruri grele de la care trebuie sa pornesc, menirea mea este sa gasesc solutii", a adaugat Viorica Dancila.

Premierul a anuntat constituirea unui grup de lucru pentru absorbtia fondurilor europene

"Deja am propus un grup de lucru pentru absorbtia fondurilor europene, un grup care sa lucreze si la simplificare. Am propus o intalnire cu doamna comisar Corina Cretu, cu primarii celor 39 de orase care pot accesa fonduri europene direct de la comisie. Am propus ca, in cadrul programului de lucru, sa vedem cat putem recupera din cele 800 milioane de euro de pe Programul Operational Regional, dar sa gasim solutii si pentru recuperarea celor 500 de milioane de euro pe Programul Operational Capital Uman. Vom infiinta acest grup chiar la nivelul primului-ministru si vom urmari indeaproape fiecare pas pe care il facem, nu in ideea de a controla, de a arata ca este urmarit fiecare punct al proiectelor, dar pentru a ne incadra in termene. Exista reguli care trebuie respectate pentru a putea beneficia de fondurile europene", a subliniat premierul Dancila.
Citeste si:
Sorin Grindeanu, acuzații la adresa guvernării: „Nu știm unde s-au...
Sorin Grindeanu, acuzații la...

Prim-ministrul Viorica Dancila a avut marti, la Bruxelles, intrevederi cu presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cu comisarul european pentru politici regionale, Corina Cretu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.