Persoanele care nu au cotizat cel putin 10 ani la stat vor fi scoase din categoria pensionarilor si vor fi introduse in categoria celor asistati social. Anuntul a fost facut, duminica seara, de catre ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, intr-o emisiune tv.

Olguta Vasilescu a explicat, duminica seara, la Antena 3, ca se va face aceasta modificare pentru ca s-a ajuns in situatia in care o persoana cu mai putin de 10 ani de munca sa primeasca aceeasi pensie cu o persoana care a achitat contributii o perioada mai mare.

Astfel, pensionarii care nu au un stagiu minim de cotizare de 10 ani, intre care se numara persoanele care incaseaza pensia minima, vor avea un statut de asistati social, reglementat printr-o legislatie proprie.

Vom scoate din randul pensionarilor pe cei care nu au cotizat 10 ani, cei care nu au un stagiu minim de cotizare de 10 ani, adica cei cu pensia minima. Culmea este ca cei cu pensia minima i-au prins din urma pe foarte multi care au cotizat 15-20 de ani si care sunt tot pe la suma de 500-600 de lei. Ei vor avea un fel de statut de asistat social si vor fi intr-o legislatie proprie. Pentru acestia, de la 1 iulie, pensia creste la 640 de lei, dar atentie: nicio alta pensie din Romania, inclusiv pentru cei care au cotizat mai mult de 10 ani, nu va scadea sub 640 de lei”, a mai spus Lia Olguta Vasilescu, potrivit Digi24.

Cei aflati in aceasta categorie vor primi lunar 640 de lei de la 1 iulie, iar suma nu va fi majorata odata cu punctul de pensie, ci numai cand statul va considera ca este cazul.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.