Intr-o postare pe Facebook, Gratiela Draghici povesteste despre o companie care era in cautarea unui angajat care sa manevreze un motostivuitor, iar singurul candidat a fost o femeie. Angajatorul a refuzat cadidatul de doua ori doar pentru ca era femeie si abia la a treia aparitie a decis sa o angajeze.

Gratiela Draghici militeaza pentru egalitate intre femei si barbati in societate si la locul de munca, spunand ca sunt multe femei in tara care pot avea fara probleme meserii dedicate in mod obisnuit barbatilor. Ea a povestit, pe pagina sa de Facebook, cazul unei persoane pe care angajatorul a refuzat-o de doua ori, doar pentru ca era femeie.

"A fost odata ca niciodata o mare companie de cauciucuri care avea nevoie de personal la unul dintre depozite, si el foarte mare, unde munca nu era deloc usoara. Angajatul trebuia sa lucreze PE motostivuitor si sa aiba forta fizica necesara pentru a mai ridica sau aseza pe raft cauciucurile. Astfel ca au dat anunt de angajare. Si ce sa vezi... S-a prezentat numai o femeie. Pe care au respins-o, apreciind ca este nevoie de forta fizica si de o anume constitutie pentru a face fata cerintelor postului. Si au mai dat inca o data anuntul. Si de aceasta data s-a prezentat numai femeia. Pe care iar au respins-o. Dupa al treilea anunt, nemaiptand sa o scoata la capat nici cu femeia, nici cu postul, au angajat-o.

Evident ca femeia a fost privita cu rezerve de barbatii de la depozit. Dar ea isi vedea de treaba. Se urca PE motostivuitor, aseza frumos cauciucurile pe raft, cand mai cadea cate unul cobora de PE motostivuitor, il ridica de jos si il punea pe raft sau PE motostivuitor si, in general, nu prea statea. Pentru ca barbatii se mai strangeau cand si cand la o vorba, mai luau cate o pauza, dar ea era noua si nu prea o bagau in seama. Insa, rafturile aranjate de ea aratau impecabil, ordonate si parca devenisera mai multe. Si asa, incet-incet, vazand-o cum lucreaza, ca nu prea coboara de PE motostivuitor, ca daca scapa pe jos vreun cauciuc, nu il lasa in drum, ci il ridica singura si il pune la loc, ca pe rafturi marfa era eficient asezata, au inceput cu totii sa fie mai atenti, mai implicati si mai... eficienti.

Si astfel, cel care monitoriza activitatea depozitului a constatat ca randamentul tuturor angajatilor de la depozit, fie ca lucrau PE motostivuitor sau nu, a crescut. Morala : promovarea femeilor in orice domeniu al vietii sociale poate aduce valoare adaugata si bunastare sociala. Iar aceasta NU este o poveste, ci o intamplare reala. Din pacate, ieri dand search pe Google Imagini la "femeie PE motostivuitor" NU am gasit nici o fotografie", a scris sefa agentiei pentru Egalitatea de Sanse, pe Facebook.

Citeste si:
Jador, noi declarații după ce s-a despărțit de Alexandra: „Las...
Jador, noi declarații după ce...

Citeste si: Gratiela Draghici explica de ce a folosit gresit cuvantul "motostivuitor": "Eram sub presiunea timpului"

Sefa Agentiei a intrat in vizorul romanilor dupa ce, intr-un interviu, a spus ca femeia poate fi oricand... „motostivuitor” (in loc de „motostivuitorist”). Ulterior, intr-o postare pe Facebook, ea a explicat ca a folosit termenul gresit din cauza ca se afla sub presiunea timpului, urmand sa participe la un interviu.

Discutia despre expertul in egalitatea de sanse a venit in contextul in care, in ultima sedinta de guvern, a fost aprobat un proiect de lege care prevede ca firmele cu cel putin 50 de salariati sa aiba si un astfel de expert.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.