Ungaria si Polonia doresc sa aiba un cuvant de spus cu privire la viitorul Europei si resping ferm sistemul redistribuirii migrantilor in statele Uniunii Europene pe baza unor cote obligatorii, a declarat premierul ungar Viktor Orban, dupa intalnirea avuta miercuri, la Budapesta, cu omologul sau polonez Mateusz Morawiecki, transmite Reuters.

"Politica Uniunii Europene in domeniul migratiei a esuat. Dorim sa avem un cuvant de spus, intrucat aceste tari (din Europa Centrala) au o viziune despre viitorul Europei", a spus Orban.

Viktor Orban, un aliat de mult timp al Varsoviei in interiorul UE, a declarat in decembrie ca Ungaria va bloca orice actiune privind eventuala retragere a dreptului de vot al Poloniei in cadrul Consiliului UE si al Consiliului European.

"Grupul de la Visegrad este o parte esentiala a Europei Centrale si a Uniunii Europene. El confera Uniunii o crestere economica solida, securitate, stabilitate politica si o atitudine proeuropeana", a declarat, la randul sau, premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Referitor la migratie, Morawiecki a reafirmat pozitia Poloniei conform careia 'statele membre trebuie sa aiba dreptul de a decide pe cine primesc' pe teritoriul lor.

El a subliniat ca tarile din V4 - Polonia, Republica Ceha, Ungaria si Slovacia - impartasesc aceeasi pozitie cu privire la Brexit si la politica UE in domeniul apararii.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.